REFRRER:path /

Botox voi auttaa koviin kipuihin – Olisiko siitä hyötyä myös masennuksen hoitoon?

Ryppyjen silottajana tunnettua botoxia käytetään lääkkeenä moneen vaivaan. Botoxin ansiosta 7-vuotias Aatu pystyy liikkumaan ja leikkimään.

Niina Kinnunen

Akuutti: Botox – uuden ajan lääke

*** Botoxista puhuttaessa mieleen nousevat mielikuvat otsaan ja silmän ympärille tuikattavista pistoksista, joilla tavoitellaan ikuista nuoruutta ja siloteltua ulkonäköä. Todellisuudessa botoxia eli botuliinitoksiinia käytetään esteettisten hoitojen lisäksi yleisesti kipujen, sairauksien ja oireiden hoitoon.

Keskiviikkona TV1:ssä nähtävä Akuutin Botox-jakso tarjoaa tiiviin tietopaketin botuliinitoksiinista. Se paSWljastaa, kuinka tästä maailman vahvimmasta, lihaksia lamauttavasta hermomyrkystä on apua esimerkiksi lihaskouristusten ja kroonisen migreenin hoidossa.

Apua myös migreeniin


Jaksossa tavataan 7-vuotias monivammainen Aatu Karvonen

, jonka lihasjäykkyyttä hoidetaan säännöllisesti botox-pistoksilla. Elämäniloisesta pojasta ei arvaisi, että vielä syntyessä ennuste oli huono. Ilman hoitoja hän ei pystyisi leikkimään ja liikkumaan vapaasti. Ohjelmassa vieraillaan myös HUS:n Lastensairaalassa, jossa hemiplegiaa eli toispuoleista CP-vammaa sairastava 5-vuotias Ida Hurri

saa pistoksen pohkeeseensa.

Mielenkiintoinen vuoropuhelu saadaan aikaan kahden kroonista migreeniä botox-pistoksilla hoitavan lääkärin välille. Jopa viikkoja kestävistä migreenikohtauksista kärsivä Hanna Mustonen saa hoitoa neurologi Matti Ilmavirtaselta, joka on kehittänyt oman menetelmänsä, jossa annetaan useita pistoksia eri puolille potilaan kehoa. Neurologi Petra Keski-Säntti sen sijaan antaa pistoksia vain lääkeyhtiön pistoskartan suositusten mukaisesti.

Botoxia tutkitaan

Uusia botoxin käyttömahdollisuuksia, esimerkiksi masennuksen tai yhdyntäkipujen hoidossa, tutkitaan jatkuvasti. Nähtäväksi jää, mihin kaikkeen botox vielä pystyy. On huojentava tietää, että jo nyt Aatun ja Idan kaltaiset lapset sekä kroonisista migreenioireista kärsivät voivat saada paremman elämänlaadun hoitojen avulla.

TV1 keskiviikkona 8.11. klo 20.00

Nähtäväksi jää, mihin kaikkeen botox vielä pystyy.

Jätä kommentti