REFRRER:path /

Elokuvat: Esko Salmisen murhaleikki Tallinnassa on yhtä harmaa kuin kaupunkikin

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta tv-elokuvaa.

Yle Kuvapalvelu
Esko Salminen murhaa Tallinnassa Marraskuun harmaa valo -elokuvassa.

Pekka Eronen

Marraskuun harmaa valo

★★ Anssi Mänttärin elokuvasta voi bongata Tallinnan maisemia 25 vuoden takaa, pian maan itsenäistymisen jälkeen. Kovasti näyttää otsikon mukaiselta, ja harmaa on draamakin. Suomalainen liikemies tekee hetken mielijohteesta murhan ja jää Tallinnaan leikittelemään poliisin ja mafian kanssa. Esko Salminen yrittää pääroolissa parhaansa, mutta hänkään ei voi jokseenkin ylimieliselle käsikirjoitukselle mitään. (Suomi/Viro 1993)

Yle Teema & Fem tiistai 11.9. klo 21.55

Laulu tulipunaisesta kukasta

★★★ Maan, veden ja taivaan tuoksuja nuuhkiva Johannes Linnankoski -sovitus on Teuvo Tulion varhaisin säilynyt elokuva. Tietenkin siinä on ohjaajalle tyypillistä paatosta, mutta ovat aistit pinnassa muutenkin. Melkein voi kuulla, kuinka veri kohisee Kaarlo Oksasen ja Nora Mäkisen suonissa, kun ihana ilta huipentuu kedolla. ”Gaselli” kuiskaa raikulipoika. Muitakin luontokappaleita tulee totta kai myöhemmin vastaan. (Suomi 1938)

Yle Teema & Fem tiistai 11.9. klo 12.00

Tulen valtakunta

★★★ Toimintaa ja lohikäärmeitä, futuristista asearsenaalia ja laatutähtiä: Rob Bowmanin fantasiaseikkailun luulisi lajin fania riemastuttavan. Kelpaa se tämmöiselle maallikollekin. Christian Bale on synkeä mies paikallaan, kun muinaiset hirviöt tahtovat tehdä koko planeetasta grillihiiliä. Tunnelmaa ei ainakaan latista, kun Matthew McConaughey, Izabella Scorupco ja Gerard Butler liittyvät joukkoon. (Britannia/Irlanti 2002)

Hero tiistai 11.9. klo 21.00

Jätä kommentti