REFRRER:path /

Arvostelut

Arvostelut-aiheesta löydät kätevästi yhdestä paikasta Kainuun Sanomien tuoreimmat kulttuuri-arvostelut kuten elokuva-, kirja-, taide- ja teatteriarvostelut.

« »

Kuin orjat he työskentelevät rahaa diktatuurille

Ulkolinja-sarjan dokumentti näyttää, kuinka kiinalaisella kalatehtaalla työskentelee pohjoiskorealaisia naisia.

Tiina Vuorimäki

Ulkolinja: Pohjois-Korean orjat

TV1 klo 22.00

★★★ Mistä pakotteiden saartama Pohjois-Korea saa rahaa ydinkokeisiin ja johtajansa Kim Jong-unin ylelliseen elämäntapaan?

Ulkolinjan ohjelmassa yhdeksi ratkaisuksi esitetään ulkomaille lähetettyjä työntekijöitä. Ilmeisesti satojatuhansia pohjoiskorealaisia työskentelee ulkomailla. Palkan vie valtio ja perhe on panttivankina kotimaassa.

Dokumentti on kuin vakoiluohjelma piilokameroineen, muunneltuine äänineen ja verkkoaitoineen.

Hollantilaisen Leidenin yliopiston Korean tutkija Remco Breuker esittää, miten valuutta saadaan Pohjois-Koreaan. Hänen mukaansa palkat vaihdetaan dollareiksi, ja Pohjois-Korean diplomaatit vievät ne rajan yli diplomaattisen koskemattomuutensa turvin.

Ohjelman mukaan heitä on varsinkin Kiinassa ja Venäjällä, mutta myös monissa Afrikan maissa ja arabimaissa. He työskentelevät orjuutta vastaavissa oloissa. Heitä on myös Puolassa. Vuonna 2014 pohjoiskorealaisen hitsarin vaatteet syttyivät palamaan puolalaisella telakalla. Hän kuoli sairaalassa.

Harvat suostuvat puhumaan asiasta. 1980-luvulla Siperiassa töissä ollut mies kertoo oloista ja menetelmistä. Hän asuu nykyisin vaimonsa ja poikansa kanssa Etelä-Koreassa. Monien muiden suut tukkii Pohjois-Koreassa oleva perhe ja pelko heidän kohtaamistaan seurauksista.

Pohjois-Korean työntekijät tuottavat dollareita valtiolle.

Juuri kukaan ei suostu puhumaan järjestelyistä.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »