REFRRER:path /

Arvostelut

Arvostelut-aiheesta löydät kätevästi yhdestä paikasta Kainuun Sanomien tuoreimmat kulttuuri-arvostelut kuten elokuva-, kirja-, taide- ja teatteriarvostelut.

« »

Nordea herättää närää Ruotsissa

Yksi Nordean konttoreista on Aleksanterinkadulla Helsingissä. Kansallis-Osake-Pankki ja Suomen Yhdyspankki yhdistyivät Merita-konserniksi 1990-luvulla, Meritabank liittyi myöhemmin Nordeaan.

Tiina Vuorimäki

Spotlight: Iso paha Nordea

Yle Teema & Fem klo 19.00

★★★ Spotlightin Nordea-ohjelma on ajassa kiinni, sillä Nordean yhtiökokous on reilun viikon kuluttua Tukholmassa. Asialistalla on myös pääkonttorin siirto Ruotsista Suomeen. Se vaatii äänistä kahden kolmasosan enemmistön.

Tieto muuttosuunnitelmasta julkaistiin syyskuussa. Suhtautuminen pääkonttorin muuttoaikeisiin on ollut Pohjanlahden vastakkaisilla rannoilla hyvinkin erilainen. Ruotsi-Suomi-maaottelutunnelmalta ei ole voitu välttyä.

– Nordean muuton

syy taitaakin olla, että euromaat ja EU:n pankkiunioni ovat pankkien curling-vanhempia, vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt

sanoo.

Suomalaiset veronmaksajat ottavan suuren riskin.

Ruotsissa Nordean toimintaa kritisoidaan monelta osin. Asiakastyytyväisyys pankkeihin on Ruotsissa matalaa ja heikoimmilla sekä yksityisten kuluttajien että yrittäjien mielestä on juuri Nordea.

Ohjelman vahvuus ja heikkous on, että se käsittelee Nordeaa monelta kantilta. Kun hypellään pankkia vaihtaneen tyytymättömän asiakkaan kommentista pörssiasiantuntijan näkemykseen, mihinkään ei ehditä paneutua kuin melko pinnallisesti.

Toisaalta monipuolisuus pitää yllä kiinnostusta. Se kuvastaa myös pankkien, muidenkin kuin Nordean, laajaa vaikutusta yhteiskunnassa. Kaikki digipalveluiden ulkopuolella olevista ihmisistä suuriyrityksiin ja valtioihin ovat riippuvaisia pankkien palveluista.

Nordea syntyi vuonna 2001, kun Nordbanken, Unibank, Kreditkassen ja Meritabank yhdistyivät. Asiakkaita on kaikkiaan noin 10 miljoonaa. Nordean liikevoitto vuonna 2017 oli noin 4 miljardia euroa, se laski 8 prosenttia vuodesta 2016.

Nordean yhtiökokous on 15. maaliskuuta Tukholmassa.

Siellä päätetään, muuttaako pääkonttori Suomeen.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »