REFRRER:path /

Riikka Karppinen on kaivosyhtiön kasvattama aktivisti

Nuori vaikuttaja Riikka Karppinen on noussut tunnetuksi kotikylänsä suojellun suon puolustajana. Alueella on tehty iso malmilöytö, ja kuntaan odotetaan uutta kaivosta. Karppista huolettaa luonnon peruuttamaton muuttaminen ulkomaisen yhtiön menestyksen tähden.

Tiia Haapakangas

Dokumenttiprojekti: Aktivisti

★★★★ Kukaan ei puolusta kyläläisiä, mietitään kerniliinan ääressä kahvipöydässä Sodankylän Kersilössä.

– Ei muut ko Riikka! toteaa Tekla-mummo lujasti.

Riikka Karppinen oli 15-vuotias, kun hän otti kotimaisiin ja kansainvälisiin medioihin yhteyttä ja kysyi, miksi kukaan ei pidä ääntä siitä, että meidän suojelulle ja ainutlaatuiselle Viiankiaavalle suunnitellaan kaivosta.


Karppinen ei ollut ainoa, jonka mielestä suon puolestapuhuja puuttui julkisuudesta, ja niinpä hän itse päätyi täyttämään tuon aukon.

Karppisesta tuli Viiankiaavan äänitorvi, ja sitten myös muun muassa vihreä kuntapoliitikko ja kysytty esiintyjä.

Karppinen kasvoi rooliinsa aktivistina, ja hänen identiteettipohdinnalleen annetaan mukavasti sijaa. Eräs mielenkiintoinen kasvutarinaan liittyvä kysymys kuitenkin hieman ohitetaan: Mihin Riikka Karppinen olisi suunnannut tarmonsa, jos kaivosyhtiö Anglo American ei olisi tullut kotitalon nurkille malmitutkimuksiin?

Dokumentti on valoisa kertomus nuoresta vaikuttajasta. Karppisen persoona tulee hyvin esiin samoin kuin hänen kotoaan saama tuki.

Riikan tarinan rinnalla dokumentissa kerrotaan kaivostyöläisisän uran vaiheista samoin kuin Sodankylässä toimivien kaivosyhtiöiden kuulumisista.

Kerronta on rauhallista ja ytimekästä, ja siinä pysyy mukana, vaikka Viiankiaavan tapaus ei olisi ennestään tuttu. Lisäksi materiaalin kuvaukseen on selvästi käytetty aikaa.

Isän ammatti tuo uskottavuutta. Kukaan ei voi väittää, etteikö aktivisti tietäisi, mistä puhuu.

Aktivistin pohjimmainen mielipide jää kertomatta. Olisiko maailma hyvä ilman kaivoksia?

TV1 maanantai 14.5. klo 21.30

Kukaan ei voi väittää, etteikö aktivisti tietäisi, mistä puhuu.

Aktivistin pohjimmainen mielipide jää kuitenkin kertomatta.

Jätä kommentti