REFRRER:path /

Arvostelut

Arvostelut-aiheesta löydät kätevästi yhdestä paikasta Kainuun Sanomien tuoreimmat kulttuuri-arvostelut kuten elokuva-, kirja-, taide- ja teatteriarvostelut.

« »

Suomi ei avaudu ilman urheilua

Hiihtäjät Harri ja Marja-Liisa Kirvesniemi (o.s. Hämäläinen) olivat 1980-luvun supertähtiä ja tarkkaan seurattu julkkispari.

Joonas Kuikka

Urheilu-Suomi

Yle Teema & Fem klo 21.00

* * * * *

Kun mietitään Suomen 100-vuotista historiaa, harva asia, jos mikään, on koskettanut kansaa yhtä paljon kuin maamme urheilumenestys.

Tämä ohjelma-arvio on urheilufanaatikon. Silti uskon, että Urheilu-Suomi kannattaa katsoa, vaikka haluaisi sitten syventää tuntemustaan pelkästään suomalaisesta kulttuurihistoriasta.

Ei urheilu-Suomi todellakaan ole mikään myytti. Suomi on historian eniten kesäolympialaisten mitaleita voittanut maa, kun verrataan mitaleiden määrää maan väkilukuun. Niinpä, kesäolympialaisten.

Urheilu-Suomi on kymmenosainen dokumenttisarja, joka kertoo tarinat urheilumenestyksen takana ja tekee sen tyylikkäästi. Se on jatkoa ohjelmille Rock-Suomi ja Iskelmä-Suomi.


Jo avausjaksossa ääneen pääsevät legendaariset olympiavoittajat, kuten Pertit Ukkola

ja Karppinen

sekä Marja-Liisa Kirvesniemi

.

Avausjakson teema pyörii harjoittelun, kivun, loukkaantumisten ja lopettamisen ympärillä.

Ohjelman viesti kärjistäen on, että Suomen urheilumenestyksen tae on ollut virikkeetön maaseutu ja ankarat, jääräpäiset valmentajaisät. Eipä haittaa ole masokistisesta itsensä kurittamisesta nauttivasta kansanluonteestakaan.

Tilastot tukevat kuvaa. Sitä myöten, kun Suomi on kaupungistunut ja nuorison elämään ovat tulleet tietokoneet ja muut virikkeet, on yksilölajien menestys romahtanut. Sen sijaan joukkuepelit ja pelit yleensä ovat alkaneet sujua entistä paremmin.

Urheilu-Suomen ensimmäisessä jaksossa käydään läpi ihastuttavan monta kulmikasta isän ja lapsen suhdetta, ja niistä seurannutta mitalisadetta.

Kiira Korpi tiivistää osuvasti urheilun ehdottomuuden.

– Oman mielenterveyden kannalta huippu-urheilu ei ole mitään kovin terveellistä välttämättä.

Kärjistäen Suomen urheilumenestyksen tae on ollut virikkeetön maaseutu ja ankarat, jääräpäiset valmentajaisät.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »