REFRRER:path /

Tästä ei selviä kuivin silmin – Uusi dokumentti antaa äänen prinsessa Dianalle

Walesin prinsessan Diana Spencerin kuolemasta tuli tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Diana menehtyi auto-onnettomuudessa Pariisissa elokuun 31. päivä 1997. Hän oli tuolloin vasta 36-vuotias.

Anna Humalamäki

Diana: Omin sanoin

 Mitä uutta kerrottavaa kenelläkään voisi olla prinsessa Dianan elämästä? Kysymys tulee mieleen, kun luvassa on taas yksi aihetta käsittelevä dokumentti.

Prinsessan vaiheita Britannian hovissa on reposteltu lehtien sivuilla ja televisiossa uupumukseen asti. Monissa muisteloissa on kuitenkin yksi iso vika: Dianan oma näkemys asioista jää pimentoon. Nyt esitettävässä dokumentissa prinsessa pääsee itse kertomaan elämästään salaisilla, vuonna 1991 Kensingtonin palatsissa äänitetyillä haastattelunauhoilla.

Tästä tunteiden vuoristoradasta eivät herkimmät katsojat selviä kuivin silmin. Nauhoilla Diana muistelee onnetonta lapsuuttaan Althorpissa, kovia oppivuosiaan lehdistön armoilla ja rakkaudetonta avioliittoaan prinssi Charlesin kanssa. Kuinka hän suuttui huomattuaan häämatkalla miehensä ranteissa Camilla Parker Bowlesin lahjoittamat kalvosinnapit. Miten yksin hän jäi taistelussaan bulimiaa vastaan.

Kökköydet vältetty

Yhdysvaltalainen Tom Jennings on rakentanut tuoreen dokumenttinsa (2017) varmoin ottein. Luvassa ei ole taiteellista ilotulitusta, mutta genren kökköydet vältetään tyylikkäästi.

Katsoja ei joudu kärsimään turhasta spekulaatiosta tai mauttomasta paisuttelusta. Arkistokuvat ja -videot rytmittävät kerrontaa luontevasti ja piirtävät kuvan ujosta tytöstä, josta kasvaa rohkea maailmannainen.

Mitä uutta?

Entä tarjoaako dokumentti uutta tietoa? Tuskin ainakaan vannoutuneimmille Diana-faneille. Journalisti Andrew Morton on nimittäin laatinut samojen haastatteluiden pohjalta elämäkerran jo 1990-luvulla.

Ohjelma on silti katsomisen arvoinen juuri ainutlaatuisten ääninauhojen vuoksi.

Ei voi kuin hämmästellä, kuinka rauhallisesti Diana kertaa raskaita vaiheitaan. Kun hän kuvailee hääpäiväänsä ”elämänsä kamalimmaksi”, hän lausuu sanat niin eleettömästi, kuin kyseessä olisi mikä tahansa arkinen toteamus.

National Geographic sunnuntaina 5.11. klo 21.00

Tästä tunteiden vuoristoradasta eivät herkimmät katsojat selviä kuivin silmin.

Jätä kommentti