REFRRER:path /

Arvostelut

Arvostelut-aiheesta löydät kätevästi yhdestä paikasta Kainuun Sanomien tuoreimmat kulttuuri-arvostelut kuten elokuva-, kirja-, taide- ja teatteriarvostelut.

« »

Viron ensimmäisen itsenäisyyden nousu ja tuho

Näyttelijät Evelin Võigemast ja Mirtel Pohla eläytyvät Viron onnellisiin aikoihin ennen miehittäjien tuloa.

Simopekka Virkkula

Viro – Tuulten pieksämä maa

TV1 kello 15.45.

★★★ ” Ensimmäisestä itsenäisyyskaudesta kertova draama vavisuttaa virolaisia kuin sarjaorgasmi rakkauden parhaina päivinä.”

Näin ylisti virolaiskriitikko kymmenen vuotta sitten, kun Viro – Tuulten pieksämä maa -sarja valmistui. Myös suuri yleisö innostui seuraamaan tarinaa kahden perheen kohtaloista tasavallan synnystä sen tuhoon saakka.

Vastaanotossa oli myös säröjä. Osa kriitikoista piti sarjaa kömpelönä historian kuvittamisena. Joitakin häiritsi sekin, että kyseessä oli valtiollinen tilaustyö itsenäisyyden 90-vuotisjuhlintoihin. Siis pikemmin isänmaallinen kuin taiteellinen hanke.


Suomessa sarja esitettiin ensimmäisen kerran Yle Teemalla vuonna 2010 aika vaatimattomin katsojaluvuin.

Nyt 12-osainen epookkidraama palaa ruutuun osana Ylen Viro 100 -ohjelmistoa. Bonuksena nähdään myöhemmin valmistunut, elokuvan mittainen päätösjakso.

Sarjan kotikutoinen yleisilme kavaltaa, ettei tuotantobudjetti valtion rahasta huolimatta ollut riittävä. Kuluneet kymmenen vuotta vain alleviivaavat vaikutelmaa.

Viron historiasta kiinnostuneelle sarja on kuitenkin antoisa ja hetkittäin koskettava. Kokonaisen kansakunnan unelmien särkyminen riipaisee.

Mukana on iso liuta Viron parhaita näyttelijöitä. Jotkut tunnistetaan Suomessakin, kuten Klaus Härön Miekkailija-elokuvassa ansioitunut Märt Avandi.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »