REFRRER:path /

60 vuoden tarina

Sami Kasurinen

KOTI-LAPPI I KOLUMNI

Suomi 100 vuotta juhlavuotena täyttyy myös 60 vuotta jatkunut Koillis-Lapin, ja myöhemmin Itä-Lapin nimekseen ottaneen alueen paikallislehden ilmestyminen – ensin Koillis-Lappina, ja viime vuodet Koti-Lappi -lehtenä.

Lehtemme seuraava näytenumero ilmestyy – ellei sitä ennen mitään käänteentekevää aihetta ilmaannu – perjantaina kesäkuun
7:pnä
.., lukee Koillis-Lappi lehden, 24. toukokuuta ensimmäisen numeron etusivulla.

Isoja ja käänteentekeviä aiheita on todellakin ilmaantunut.., mutta ei mitään sellaista, mikä olisi katkaissut 60 vuotta pitkän tarinan Kemijärven, Sallan, Savukosken ja Pelkosenniemen tapahtumista, uutisista ja ihmisistä.

Koillis-Lappi lehden perustaja ja legendaarinen päätoimittaja Antti Laakso loi nopeasti valtakunnallisesti arvostetun ja väkevän paikallislehden sekä perinteen tarinalle, joka on kantanut tähän päivään saakka.

Koillis-Lappi -lehden ensimmäisen numeron uutisten ajankohtaisuus tähän päivään nähden on melkoinen sattuma.

Pääuutisessa Kemijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mauno Jankkila totesi Koillis-Lapille antamassaan haastattelussa, että Teollisuuslaitoksen rakentaminen Kemijärvelle olisi keinolla millä hyvänsä pikaisesti toteutettava.

Edelleen etusivulla kerrotaan, että Sallassa odotti 120 perhettä maata vuoden 1936 asutuslain puitteissa. Puun menekki oli Pelkosenniemellä supistunut jatkuvasti. Rautatiehallituksen Urheilun Tukisäätiö rakentaa Pyhätunturille oman lomakeskuksen ja Kemijärven vedenpinnan säännöstelemisestä on yleissuunnitelma verraten valmiina TVH:ssa.

Isojen, mutta yhä aika tuttujen uutisten äärellä tuolloin oltiin. Uutisvirassa nämä ja monet muut asiat ovat edenneet eri tavoin 60 vuoden aikana.

Yksi yhteinen piirre vuosikerroissa kuitenkin on. Uutisointi katsoo paikallisesta, oman alueen näkökulmasta, poikkeuksellisen voimakkaasti ja avarasti tulevaisuuteen. Koilliskuntien väestön äänenkannattajana – niin kuin lehden ensimmäisen etusivun nimiö määrittelee.

Paikallislehti käy eri näkökulmilta rohkeasti kiinni isoihin ja arkoihinkin aiheisiin. Lehdessä näkyy ja kuuluu lukijoiden ääni ja erityisesti kertomukset.

60-vuoden aikana vuosikertoihin on kirjautunut ainutkertainen neljän kunnan tarina. Elävänä muistitietona se ulottuu jopa yli parinsadan vuoden takaisiin tapahtumiin ja ihmisiin.

Vuosikerrat täyttävät ison palan sata vuotta täyttävän Suomen historiaa. Meille lehdentekijöille on ainutkertainen mahdollisuus ja kunnia saada olla Suomen satavuotisjuhlavuonna osa tätä ketjua.

Ei ihme, että globaalin maailman, vihapuheiden ja epäuutisten puristuksessa, paikallislehdet ovat entistäkin vahvempia, luotettavia, sekä yhdessä Suomen suurin ja vaikuttavin media.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti