REFRRER:path /

Aapa Lapin jäsenet saavat voimaa toinen toisistaan

Katja Palmqvist
Eeva-Liisa Soppela (vas.), Kaisa Tervo ja Eija Koponen Osuuskunta Aapa Lapista iloitsevat osuuskunnan tuotteiden yhtenäisestä ilmeestä.

Katja Palmqvist

KOTI-LAPPI I PALVELUSIVUT

Päivän pidentyessä kemijärveläisen osuuskunta Aapa Lapin jäsenet tekevät jo keruusuunnitelmiansa, sillä pian alkaa lyhyt ja kiihkeä Lapin kesä. – Olemme luottavaisia ja uskomme, että tänä vuonna saamme myös tuotantotilat Kemijärvelle, Eeva-Liisa Soppela kertoo.

Paikallisten tuotteiden perään kysellään, mutta niiden saatavuus on heikko.

Nelisen vuotta sitten perustettu kahdeksan naisen ja yhden miehen osuuskunta on lähtenyt liikkeelle pienin askelin, eikä lainaa ole otettua ainakaan toistaiseksi. – Toimimme sekä alihankkijoina muille että jokaisella jäsenellä on oikeus tuoda omia tuotteitaan esille, he selvittävät.

Tuotekehitys on mennyt eteenpäin ja päävalikoimaan kuuluu tällä hetkellä kausituotteiden lisäksi noin 13 tuotetta. Markkinointia on tehty pienimuotoisesti, ja esimerkiksi Juhlapuolukka-kuohujuoma tuli valituksi moniin Kemijärven kaupungin juhliin.

Makusiirapit ja -sokerit, voiteet, kuohujuoma ja erilaiset yrttiteet vaativat paljon käsityötä. Jäsenet ovat kaikki kouluttautuneet luonnonvaratuottajiksi, ja osuuskunnan voima onkin se, että apua löytyy eikä kaikkea tarvitse tehdä yksin alusta loppuun.

Kaisa Tervo kertoo erikoistuneensa siirapin keittoon. – Minulla taitaa olla siihen parhaimmat hermot, hän nauraa ja myöntää, että valmistusprosessi on hidas.

Eija Koponen on harjoittanut kasvien tunnistamista aivan pienestä pitäen. – Minut vietiin lapsena metsään, ja luulen, että toinen jalka jäi sinne, hän nauraa. Lajituntemus on tärkeää, sillä on tiedettävä myös kasvupaikat ja -aika.

Lauhojen tuulien puhaltaessa koivut ryhtyvät heräilemään ja pian alkaa mahlan valutus, ja hups, sitten on maa sula ja päästään keräämään maitohorsman versoja, kuusenkerkkiä ja paljon muita. – Vielä tällä hetkellä teemme tuotteita valmiiksi, jotta kesällä olisi myytävää.

Kemijärven kaupungin yrityssivut 11.4. näköislehdessä.

Valmistus pitkälti käsityötä.