REFRRER:path /

Arctic Lapland Rallyyn hurja määrä täysiverisiä MM-ralliautoja

Sara Oinas
Lauantaina ajetaan Kemijärvellä, EK:t harjoitusalueella ja Venesatama on koko päivän ajan rallin taukopaikkana, jonne yleisö on tervetullut tutustumaan rallitoimintaan.
LINDHOLM LÄHTEE HAKEMAAN SUOMENMESTARUUTTA

Jo perinteeksi muodostunut Ralli SM-sarjan avauskilpailu ajetaan 25.-26.1. Arctic Lapland Rallyn merkeissä Rovaniemellä. SM1-luokassa taisteluun lähtee hurja määrä 24 R5-ralliautoa.

R5-autot ovat jo kuskeineen täysiverisiä kilpureita ja niillä taistellaan MM-tasolla. Niiden jälkeen on enää tahdastallien huppuunsa kehitetyt ja viritetyt WRC-autot.

Lauantaina ralli painottuu Kemijärvelle. Yleisö EK:t ajetaan harjoitusalueella ja Venesatama on koko päivän ajan rallin huolto- ja taukoalueena. Yli 100 autoa kiertää erikoiskokeilta kahdesti tauolle Venesatamaan.

Seitsemän osakilpailun rallin SM-sarja käynnistyy Arctic Lapland Rallyssa perjantaina 25.1. Kello 12.00 käynnistyvä ralli kerää jälleen yli 100 osallistujaa aina Suomen rajojen ulkopuolelta saakka.

Kaksipäiväisessä kilpailussa on tarjolla myös korotetut SM-pisteet, jotka varmasti kiinnostavat mitalin kiilto silmissä ajavia kuljettajia. Panokset kovenevat siinäkin mielessä, että tämän hetken tiedon mukaan kaikissa luokissa mestarit vaihtuvat.

SM1-luokan mestaruutta uudella kalustolla tavoittelee Emil Lindholm. Viime kaudella Skoda Fabia R5 -ralliautolla SM1-luokan hopealle viime kaudella ajanut Lindholm ajaa myös Ruotsin MM-rallin, mikä tarkoittaa sitä, ettei miestä nähdä Kouvolan SM-rallissa. Tavoitteistaan Lindholm ei silti aio tinkiä.

– Viime vuonna saavutimme hopeaa, ja haluamme totta kai pyrkiä mestaruuteen tällä kaudella. Mikään läpihuutojuttu se ei tietenkään ole. Kun meiltä jää väliin kauden toinen osakilpailu, on meidän onnistuttava kaikissa muissa kilpailuissa, Lindholm toteaa.

Lindholm on paiskinut töitä testierikoiskokeilla uuden Volkswagen Polo GTI R5 -ralliautonsa ratissa. Uuden auton lisäksi töitä on teettänyt totuttelu uuden säännön mukaiseen leveään talvirenkaaseen.

– Auton puolesta olen joutunut muuttamaan ajotyyliä aika paljon. Volkswagen reagoi eri tavalla eri olosuhteissa kuin Skoda, mutta olen päässyt auton kanssa sinuiksi ja saanut testata paljon. Leveän renkaan kanssa pitää olla tarkkana, että auto pysyy puhtaalla uralla. Tasaisella, urattomalla pinnalla uuden renkaan pito on todella hyvä, jatkaa Lindholm.

Mitalitaistot käyntiin myös muissa SM-luokissa.

SM2-luokassa viime kauden mitalisteista mukana on Ville Hautamäki (numero 14), Henrik Pietarisen (7) siirryttyä SM1-luokkaan taistelemaan mitaleista. SM2-luokan viime vuoden Arctic Lapland Rallyn voittaja Esa Ruotsalainen on niin ikään puolustamassa voittoaan.

SM3-luokan viime kauden mitalisteja ei kisassa nähdä, mutta mukana ovat Flying Finn Academyn kuljettaja Aleksi Röyhkiö (45) ja viime kauden Tulevaisuuden Tähti -kandidaatti Lauri Joona (46). Tänä vuonna molemmat kilpailevat Flying Finn Future Star -palkinnosta. Flying Finn kasvattaa tulevaisuuden suomalaisia maailman rallitähtiä, eli heidän suorituksiaan seurataan erityisellä mielenkiinnolla.

SM4-luokassa nähdään viime kauden mitalisteista Hondaan luottava hopeamitalisti Jussi Teppo (51).

Rallissa varmasti tarkasti seurataan tietysti myös F1-maailman, VRC-autojen ratissa keltanokkia, Valtteri Bottaksen (1) ja Mika Salon (27) edesottamuksia.

Ralli SM -sarjan ensimmäinen osakilpailu, Arctic Lapland Rally alkaa Rovaniemellä, Lordiaukiolta perjantaina 25.1. kello 12.00. Rallin maaliin, samaiselle Lordiaukiolle kilpailijat saapuvat lauantaina kello 18.50 alkaen. Rallissa ajetaan 10 erikoiskoetta, joille yhteismittaa kertyy 243,78 kilometriä. Reitin kokonaispituus on 855,27 kilometriä.

Aikataulu

perjantai 25.1.

12.00 start Lordiaukio

12.43 Ek1 Aittajärvi

13.56 Ek2 Mäntyvaara 1

16.09 Ek3 Kaihuavaara

17.57 Ek4 Siikakämä

19.50 Ek5 Mäntyvaara 2

Lauantai 26.1.

09.00-16.00 Kemijärvi

Venesatama huolto ja tauot

08.33 Ek6 Hautavaara

10.06 Ek7 Sarriojärvi

12.09 Ek8 Mäntyvaara 3

14.12 Ek9 Heinunkierto

16.15 Ek10 Ristilampi

18.50 maali podium Lordiaukio