REFRRER:path /

Automaattiautojen ohjaus Polarcompin piirilevyillä

Katja Palmqvist
Polarcomp Finland Oy:tä luotsaava Veli Kellinsalmi kertoo, että logistiikka toimii Kemijärveltä, sillä tavara kullkee vuorokaudessa suuntaan jo toiseenkin.
Ensimmäisten Suomen teille lähivuosina saapuvien automaattiautojen ohjauselektroniikka on kemijärveläisen Polarcomp Finland Oy:n valmistamilla piirilevyillä. Tekniikkamessuilla viime kuussa julkistettu auto kulkee ilman kuljettajaa, ja sitä testataan Tampereella.

Polarcomp kokoaa piirilevyjä, joita käytetään lähes kaikissa laitteissa ohjaamaan ja testaamaan toimintaa.

Alkunsa yritys sai vuonna 1994. – Meitä oli kolme kemijärveläistä kaverusta, jotka olimme toistemme kilpailijoita musiikki- ja äänentoistopuolella, yrityksen vetäjä Veli Kellinsalmi muistelee ja jatkaa, että jo seuraavana vuonna alkoi tuottava yhteistyö Salcompin kanssa.

– Parhaimpina vuosina valmistimme noin 5,5 miljoonaa laturia lähes sadan ihmisen voimin, hän kertoo. Liikevaihto kuitenkin romahti Salcompin lähtiessä Kiinaan 2000-luvun alkupuolella, ja yrityssaneeraukseen Polarcompissa päädyttiin vuonna 2012, kun luotot ja lyhennykset oli mitoitettu paljon isommalle liikevaihdolle. – Nyt olemme jälleen kolmen A:n yritys.

Toimipaikka on sijainnut Halmetiellä pitkään, vaikkakin osa työntekijöitä työskentelee asiakkaiden tiloissa. Kemijärvi yrityksen sijaintipaikkana on Kellinsalmen mukaan hyvä, sillä tunnollisten työntekijöiden rekrytoiminen on onnnistunut ja asenne työtehtäviin on kohdallaan.

– Huonoja puolia toki on, sillä jos olisimme esimerkiksi Oulussa, meillä voisi olla enemmän töitä.

Asiakkaita on kuitenkin riittänyt, ja viime vuoden aikana yrityksessä kalustettiin eli koottiin yli 40 erilaista piirilevymallia eri toimijoille.

Valmistusmäärät liikkuvat muutamista kappaleista muutamiin tuhansiin. – Isot määrät tätä työtä tehdään Kiinassa, Kellinsalmi selvittää ja näyttää, kuinka valmiita levyjä pystytään tarkastelemaan muun muassa röngtenin avulla. – Osa jopa meidänkin asiakkaistamme on kuitenkin tuonut valmistuksen jo pois Kiinasta, hän tietää.

Syitä on monia, mutta Polarcomp haluaa kilpailla laadulla, nopeudella ja täsmällisyydellä, sillä toimitusvarmuus ja -nopeus ovat asiakkaille usein jopa hintaakin tärkeämpiä.

Suurin osa yrityksen asiakkaista pysyy nimettöminä, sillä alalla on lukuisia toimijoita ja levyjen valmistus kuuluu liikesalaisuuksiin.

– Liikevaihtomme onkin kasvanut tasaisesti kymmenyksen joka vuosi viimeisten vuosien aikana ja tuplaantunut vuoden 2009 tasosta, Kellinsalmi laskee. – Porkka on oikeastaan ainoa kemijärveläinen asiakas, sillä muuten asiakkaamme ovat ympäri Suomea.

Työntekijöitä on tällä hetkellä viisi vakituista ja kaksi osa-aikaista, mutta lähivuosina on luvassa muutoksia.

– Pitäisi saada jossain vaiheessa joku nuorempi tähän, Kellinsalmi naurahtaa ja vakavoituu sitten toteamaan, että tärkein tehtävä on työpaikkojen säilyttäminen.

Aikoinaan satoja kilometrejä vuosittain soittokeikoilla kulkenut ex-muusikko ei keikoille ole ehtinyt enää yli viiteen vuoteen, mutta sävellyksiä sentään syntyy silloin tällöin. – Pääasia on, että aamuisin on mukava lähteä töihin tekemään jotain sellaista, mistä pitää.

Kemijärven kaupungin yrityssivut: Koti-Lappi Näköislehti 17.11. PALVELUSIVUT

Jätä kommentti