REFRRER:path /

Eteläisen Kemijärven kylät avoimena

Asko Severinkangas
Etelä-Kemijärven kyläkierroksen viimeinen kohde oli Soinanlahden rannalla Tuulaniemen laavulla. Ohjelmassa makkaranpaisto ja tutustuminen Luusuanjärven kunnostustöihin.
Kyläkierros: Ulkuniemi, Raajärvi, Juujärvi ja Luusua.

Erinomainen sää suosi Kemijärven Avoimet kylät-tapahtumia lauantaina. Valtuustoaloitteen pohjalta Kemijärven kaupunki oli myöntänyt määrärahan ympäristökylien kymmenes päivä kesäkuuta järjestettävään tapahtumaan.

Suomen viettäessä itsenäisyyden satavuotisjuhlaa, tänä vuonna tähän oli haluttu kiinnittää erityistä huomiota. Järjestelyvastuun kaupungin taholta kantoi Markku Heikkilä avustajanaan Olga Manninen.

Kyläseurat ja kyläyhdistykset saivat osaltaan suunnitella kyseisen päivän ohjelman ja aikataulutuksen.

Kylistä Joutsijärvi, Kostamo, Soppela ja Tapionniemi olivat järjestäneet paikallisen tapahtuman kylillä.

Linja-autokuljetukset neljälle reitille olivat varattuina mikäli lähtijöitä oli riittävästi. Etelä-Kemijärven kylät paria eteläisintä kylää lukuun ottamatta sisältyivät näistä yhteen ajoreittiin. Seuraavassa tiivistelmä tältä bussikierrokselta.

Ulkuniemen MatkatuvalleMatkatuvalle noin kolmenkymmenen henkilön puolikymmeneltä saapuessa bussilla ohjelmassa oli aamukahvit Urho ja Elvi Kelloniemen tarjoamana. Sitä ennen suoritettiin juhlallinen Suomen lipun nosto salkoon Maamme-lauluineen. Toivomuksena päivän teemaan liittyen oli suorittaa kylillä juhlaliputus. Matkatuvalta autoon nousi vielä kymmenkunta henkilöä, joten bussi tuli melkein täyteen.

Raajärven vanha kaivoskylä oli seuraavana vuorossa. Veikko Niemelän opastuksella saatiin kuulla kaivoksen vaiheita menneiltä vuosikymmeniltä. Tätä päivää kylältä edusti hyvistä juhlatarjoiluistaan tunnetuksi tullut vanhaan työmaaruokalaan perustettu ja nykyaikaistettu ravintola Mainari.

Päiväjoki, pääosin 40-luvun loppupuolella perustettu rintamamiestiloista koostuva kylä sisältyi ajoreittiin. Monet tiloista ovat autioituneet, mutta uusiakin asukkaita on moniin taloihin muuttanut asumaan.

Juujärvi on näkymiltään kaunis, vuosisatoja asuttu kylä. Järven takana kohoava rakkarinteinen Juuvaara, sekä Koppelonmäeltä avautuva hulppea jokivarsinäkymä tekevät kylästä mieleenpainuvan.

Bussiryhmä osallistui nykyisellä kylätalolla pidettävään, jo perinteiseksi muodostuneeseen kylämarkkinat tapahtumaan.

Marjatta Haaviston opastuksella kyläkierros jatkui edelleen perinnekylän taloihin ja maisemiin tutustuen.

Luusuaan ryhmä saapui hieman etuajassa. Ohjelmassa oli vuonna 1781 Luusuansaaressa sijaitsevaan kylämuseoon tutustuminen. Rakennus lukeutuu Lapin vanhimpiin puurakenteisiin entisiin asuintaloihin. Juhani Kulmunki ja Timo Tuulaniemi osaltaan valottivat rakennuksen, kylän ja asukkaiden historiaa. Aikataulusta edellä olemisesta huolimatta Luusuajärven yhdistyksen toimijat olivat saaneet tarjottavat makkarat kuumiksi ja mehut sekoitettua ryhmän saapuessa Tuulaniemen laavulle.

Näytillä oli entisen KemijokiuomanKemijokiuoman, nykyisen Luusuajärven kunnostuksessa käytettävää kalustoa ja valokuvanäyttely menneiltä toiminnan vuosilta.

Kaikella on aikansa. Niin myös tällä kyläkierroksella. Retkeilijöiden jo siirtyessä bussiin Kemijärvelle takaisin palatakseen, eräs matkalainen lausui ääneen tuntemuksensa.

– Kyllä teidän passaa täällä asua. Mitäpä siihen olisikaan lisättävää.

Teksti ja kuva:

Asko Severinkangas

Uusia asukkaita on moniin taloihin muuttanut asumaan.