REFRRER:path /

Itä-Lappi elää metsästä

PÄÄKIRJOITUS I EU:ssa on keskusteltu Suomen metsistä, metsätalouden hiilinielusta. Ovatko ne riittäviä hiilinieluja vai ei?

Sallan ja Kemijärven yhteismetsät ovat hyvä esimerkki. Kemijärven yhteismetsä on viimeisinä kymmeninä vuosina kaksinkertaistanut metsän kasvun. Metsät tuottavat puuta yli kaksi kertaa sen, mitä puuta otetaan. Metsän kasvu on saatu aikaan napapiirin pohjoispuolella.

Keiteleen liimapalkit ja muut tuotteet viedään ekologiseen rakentamiseen ympäri maailmaa. Rakentamiseen varastoituu ilmaston hiilidioksidia vuosisadaksi, parhaimmillaan vuosisadoiksi tulevaisuuteen. Puu korvaa muita luontoa raskaasti kuormittavia rakennusmateriaaleja.

Selluloosasta kehitetään öljyä korvaavia puukuitumateriaaleja. Kemijärven biojalostuslaitoksen prosessin on kehittänyt Aalto-ylipiston Puhtaan teknologian tutkimusryhmä professori Olli Dahlin johdolla. Vehnäjauhon omaisesta tuotteesta on saatu hyviä tuloksia karjan rehuna. Mikrokiteinen sellu korvaa muita raskaasti luontoa korvaavia elintarviketuotannon rehuja.

Itä-Lapissa on lämmityksessä korvattu puulla öljyä ja uusiutumattomaksi luokiteltua turvetta.

Pohjois-Suomi on maailman suurin luomualue. Itä-Lapin metsistä saadaan maailman terveellisimpiä ja puhtaimpia luonnontuotteita, jotka ovat kasvaneet maailman puhtaimmassa ilmastossa. Samalla Itä-Lappi on yksi ekologisimpia matkailualueita.

Itä-Lapissa on rauhoitettu kokonaan suuria metsä-, tunturi- ja erämaa-alueita. Seutukunnassa on kolme isoa kansallispuistoa ja yksi puhtaasti tieteen käytössä oleva luonnonsuojelualue, jossa tehdään globaalia ilmastotutkimusta.

EU:n käsitykset Itä-Lapin ja Suomen metsistä sekä metsiemme ympäristövaikutuksesta ovat outoja. Pikemminkin he voisivat käyttää suomalaista tietotaitoa Euroopan metsittämiseen hiilinieluksi.

Lisää metsästä 14.9. Metsänumeron näköislehdessä

Jätä kommentti