REFRRER:path /

Kirjakammi: Taivaanpallo

Olli Jalonen: Taivaanpallo Otava 2018

Suomalaiset tuntevat Saint Helenan saaren kahdesta syystä. Historiallinen syy on Ranskan keisari Napoleon, joka asui elämänsä viimeiset vuodet saarella. Napoleonin Venäjän retkin ansiosta Suomesta tuli osa Venäjän keisarikuntaa. Toinen syy on Kari Mannerlan Afrikan tähti, jota kaikki suomalaiset ovat pelanneet.

Olli Jalonen on käsitellyt Saint Helenan saarta kahdessa romaanissaan. 14 solmua Greenwichiin käydään saarella mutta Taivaanpallossa siellä eletään vuosia. Taivaanpallossa kuvataan Valistuksen alkuaikaa 1600-luvun lopulla. Katolisen kirkon ote hellittää ja tiedemiehet suuntaavat katseensa taivaalle. Isac Newtonin varjoon jäänyt Edmund Halley kiinnostui eteläisen pallonpuoliskon tähtitaivaasta ja kävi Saint Helenalla tekemässä havaintoja. Hän asui paikallisen leskirouvan talossa ja innosti, neuvoi ja opetti lesken pienen Agnus-pojan tekemään havaintoja.

Saint Helenan tapaiset syrjäiset paikat elivät omissa oloissaan ja kärsivät johtajien mielivallasta. Saaren kirkkoherra ottaa taloudenhoitajakseen Agnuksen äidin ja perhe muuttaa papin naapuriin. Suhde koetaan säädyttömäksi. Saarelle tulee Englannista toinen pappi, jota epäillään salakatolilaiseksi. Väkivalta saarella lisääntyy ja ulottuu Agnuksen perheeseenkin.

Kirkkoherran mielestä kuningas ei tiedä mitä valtakunnan äärilaidalla tapahtuu. Kirje voidaan matkalla takavarikoida ja Agnus lähetetään Englantiin viemään kirjettä. Se piilotetaan hänen tavaroihinsa ja Agnus opettelee sen ulkoa. Lahjottu laivan puosu piilottaa Agnuksen laivan toiseen märssykoriin takamaston huippuun. Pitkä ja vaivalloinen matka Englantiin alkaa.

Lontoo oli jo suurkaupunki mutta Agnus löytää Edmund Halleyn ja antaa kirjeen. Sen vieminen kuninkaalle vaatii aikaa ja otollista tilaisuutta. Kirjeen tuominen oli Agnuksen tehtävä mutta hän haluaa myös kuuluisan tähtitieteilijän oppipojaksi. Hän osoittaa taitonsa ja pääsee mukaan mittausmatkalle Walesiin.

Olli Jalosen Taivaanpallo on todellinen lukuromaani, joka valloittaa lukijansa. Lukija eläytyy voimakkaasti Agnuksen vaiheisiin. Ajassa taistelevat uskonto ja tieteellinen ajattelutapa mutta Agnus kokee kaiken vailla ennakkoluuloja. Kokemukset Halleyn apupoikana avasivat hänelle uuden maailman, eivätkä vanhan ajattelutavan rajoitukset kahlitse häntä. Kokemukset Lontoossa ja pitkällä purjehduksella Englantiin osoittavat Agnukselle paikan yhteiskunnan vähäosaisten joukossa mutta ajatuksiin kovat kokemukset eivät ulotu. Mutta mikä on romaanin Taivaanpallo?

JUHA PIKKARAINEN

Juha Pikkaraisen Kirjakammi tulee jatkossakin ilahduttamaan lukijoitamme säännöllisesti Koti-Lapin sivuilla.