REFRRER:path /

Kiuaspullan omistaja vaihtuu

Sami Kasurinen
Tällä riivataan jatkossakin Kiuaspullan maukkaan rukiinen leipä. Laila ja Katariina Kiviniemi (keskellä) siirtävät luottavaisin mielin Kiuaspullan Tuula Lehtolan ja Jaana Välikankaan hoteisiin.

Sami Kasurinen

Lähileipomo: Tuoretta leipää, pullat, kakut, leivokset, viinerit… entiseen tapaan.

– Miniä Jaana oli talvella Kiuaspullalla työjaksolla ja innostui leipomoalasta. Kertoi, että leipomolle etsitään uutta yrittäjää, kertoo leipomon ostanut pesulayrittäjä Tuula Lehtola.

Ensi tiistaina Laila Kiviniemi ja tytär Katariina Kiviniemi sekä Tuula Lehtola ja Jaana Välikangas tarjoavat Kiuaskorventien varressa olevalla leipomolla kakkukahvit omistajanvaihdoksen merkeissä.

Lähileipomo jatkaa toimintaansa pääosin niin kuin ennenkin. Molemmin puolin ollaan erittäin tyytyväisiä kauppaan. Kiuaspulla on jo jonkin aikaa hakenut yritystoiminalle sopivaa jatkajaa. Laila ehti jo pelästyä, että pillit joudutaan panemaan pussiin, kun sopivaa yrittäjää ei tahtonut löytyä.

– Onhan tämä niin kuin neljäs lapsi, kertoo Laila Kiviniemi. Oma tytär Katariina on jo aiemmin ottanut varsinaisesti vetovastuun yrityksestä.

Kiuaspulla aloitti perheyrityksenä yli 33 vuotta sitten nykyisissä tiloissa, mutta omakotitalon autotallissa. – Pikkuleipomona, niin kuin Katariina ja Laila sanovat. Nyt pikkuleipomo on yrityksen konttorina ja taloon kytkettyä uutta leipomo-osaa on laajennettu jo moneen kertaan.

Katariina sanoo, ettei muista aikaa ettei heillä olisi ollut leipomoa.

– Ihmiset monesti tulivat hakemaan pullaa ja leivonnaisia. Palvelin heitä, jos eivät muut ehtineet. Enpä muista, muistinko aina edes periä, naurahtaa Katariina.

Kiuaspulla on selvinnyt monet leipomoalan murrokset, kun ala on keskittynyt isoihin tehtaisiin.

Laila Kiviniemi sanoo asiakkaan tyytyväisyyden palveluun ja tuotteisiin tärkeimmäksi asiaksi ja sitä se varmasti on eteenkin, kun on kyse leivistä, pullista, viinereistä ja kakuista…

– Tyytyväinen asiakas tulee toistekin.

Laila Kiviniemi puhuu myös leipomotuotteiden tuoreuden ja maun merkityksestä. Sillä pystytään kilpailemaan isojen tehtaiden kanssa. Kiuaspullalta lähtee joka arkiaamu Kemijärvelle ja lähialueelle Rovaniemen seutua myöten tuoreet leipomukset. Iso osa viedään omalla autolla lähes uunista suoraan kauppaan.

– Kuljetusmatkat ovat lyhyet. Kaupasta Kiuaspullan leivän ja pullat saa tuoreena. Lähileipomon tuotteet ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Kakut ja muut juhlatarjonnat tehdään tietysti tässä tilauksesta toiveiden mukaan, painottaa Laila Kiviniemi ja kertoo, että esimerkiksi erilaisiin juhliin tehdään kakkuja ja muita kondiittoriherkkuja hyvinkin yksilöllisesti.

Paikallisena, mutta hieman eri alan perheyrittäjänä Tuulalla on helppo yhtyä Lailan ajatuksiin. Kiuaspullan kahvittelupäivänä Tuula viettää samalla 30-vuotisyrittäjäjuhlaa. Hän aloitti yrittäjänä 30 vuotta sitten 1. elokuuta.

Myös hän korostaa ensimmäisenä asiana asiakkaan tyytyväisyyttä. Mitään nopeita muutoksia leipomon toimintaa ei ole odotettavissa. Pesula jatkaa samoin entiseen tapaansa. Yhteistoiminnassa etuja ehkä saadaan lähialueen kuljetuksissa.

Kiuaspulla jatkaa nykyisellä kuuden hengen työvoimalla. Jaana Välikangas tulee mukaan erikoistumalla laitoskeittiökokista oppisopimuksen kautta leipuriksi. Edelleen Katariina ja Laila Kiviniemi ovat ainakin aluksi toiminnassa mukana.

Tuula viettää samalla 30-vuotisyrittäjäjuhlaa.