REFRRER:path /

Kylmää kyytiä pääministeriltä

Kylmää kyytiä tuli pääministerin haastattelutunnilla. Pääministeri Juha Sipilä pyöritteli kysymystä, onko lehtien jakelun turvaaminen yleensäkään yhteiskunnan tehtävä ja totesi, että hän itse lukee lehdet verkosta.

Itä-Lapissa kolmannes asukkaista asuu edelleen taajamien ulkopuolella, eli karkeasti ottaen alueella, jossa postinjakelu on kenelle tahansa kannattamatonta.

Suhdeluku lienee muutamaa kasvukeskusta lukuun ottamatta sama koko maassa.

Mitä pääministeri vastaa tuon kolmanneksen ikäihmisille, jotka eivät tietokonetta käytä, eivätkä tule sitä koskaan käyttämään?

Mitä pääministeri vastaa tuolle maan kolmanneksen yrityksille, kunnille, seurakunnille ja muille yhteisöille, joille erityisesti paikallislehdet ovat keskeinen ja ainut talousalueidensa keskitetty tiedottamisen ja ilmoittamisen väline?

Mitä pääministeri vastaa tuon kolmanneksen yrityksille; koko maaseudun yrityskentälle, joille tuon kolmanneksen asiakkuus on ratkaiseva kolmannes näiden yritysten toimintaedellytyksiä?

Näiden yrityksien markkinoinnille kännyköiden ja läppäreiden näköislehtien näytöt eivät ole edes vaihtoehto – puhumattakaan vaikuttavuudeltaan heikoksi, jo nyt ensi huuman jälkeen tunnustettu, pirstaleinen verkkomainonta.

Mitä pääministeri vastaa siihen, että valtio maksaa Yleisradion koko jakelun, käyttää hyväksi noiden yritysten osin ylläpitämää lehtien uutistuotantoa, mutta ei aio kantaa vastuuta tuon kolmanneksen yritysten toimintaedellytyksistä?

Hallitus itse on vedonnut juuri näiden, koko maan kattavien, sinivalkoisten, usein perheyritysten, pk- ja mikroyritysten merkitykseen Suomen kuntoon saamisessa.

Mitä pääministeri vastaa siihen, että valtio ajaa alas vastuullisen journalismin ja raivaa tilaa valheille ja vihapuheille? Tämä ei noussut esille eduskunnan vihapuhekeskustelussa?

Muun muassa näitä kysymyksiä on Itä-Lapissa esitetty – ja Kemijärven Yrittäjät esittäneet pääministeri Juha Sipilälle. Saamatta vastausta.

Mitä pääministeri vastaa Itä-Lapin kuntayhtymälle, Suomen Yrittäjille, Suomen Lehdistölle, Viestinnän Keskusliitolle?

Samoin on oletettavaa, että tässä valossa Suomen Perheyrittäjien liitto on myös kiinnostunut postin jakelusta.

Pääministerin vastaus haastattelutunnilla kertoo, että valmisteilla oleva postilaki on jo pitkälle pureksittu. Valtion Posti on ilmoittanut ensi vuona edelleen supistuvasta lehtien jakelusta.

Laaja ja avoimeksi sanottu lain valmistelun lausuntokierros on enää pelkkä muodollisuus.

Miksi pääministeri rakentaa toimintatavallaan epäluottamusta yhteiskuntaan silloin, kun sitä vähiten kaivataan?

Lehdet maksavat jo osansa postin jakelusta. Perusteita yhteiskunnalliselle ja elinkeinopoliittiselle vastuulle on riittämiin.

Pääkirjoitus Koti-Lappi 27.10.2017

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti