REFRRER:path /

Miksi kuntavaaleista tuli sote-vaalit?

KOTI-LAPPI I VAALIAREENA

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät vuoden 2019 alussa kunnista maakuntien vastuulle. Samalla kunnista siirtyy noin 60 % henkilöstöstä ja taloudesta. Kyseessä on suurin koskaan julkishallinnossa tapahtunut uudistus, jonka vaikutukset palvelu- ja rahoitusrakenteeseen ja myöhemmmin mitä ilmeisimmin myös kuntarakenteesen ovat vielä hämärän peitossa. Joka tapauksessa kunnat joutuvat muuttamaan strategiansa uusiksi.

Sote-uudistuksen tavoitteena on parantaa sosiaali- ja terveyspalveluja niin, että kaikilla kansalaisilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet palvelluihin ja, että terveyserot eivät kasvaisi ikääntyvässä väestössä.

Kaikki kunnat eivät yksinkertaisesti pysty huolehtimaan kuntalaistensa palveluista tasa-arvoisesti. Edelleen tavoitteena on hillitä jatkuvaa kustannusten kasvua. Palvelujärjestelmä on nyt eriytynyt niin, että palveluketjut eivät kohtaa, erikoissairaanhoito elää omaa elämäänsä ja kustannuksia ei hallitse kukaan. Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio on puheen asteella.

Yhtenä uudistuksen tavoitteena on myös asiakkaan valinnanvapaus. Valinnanvapaudesta on tosin tullut erityisesti poliittisen vasemmiston retoriikassa kirosana. Vasemmisto on uhannut repiä uudistuksen palasiksi juurikin valinnanvapauden vuoksi, jos pääsee valtaan seuraavissa eduskuntavaaleissa. Näin kuntavaaleista tuli sote-vaalit.

Mitä valinnanvapaus oikeasti on? Kuka meistä ei olisi yrittänyt varata aikaa terveyskeskukseen, jonottanut puhelimessa ja saanut ajan neljän tai kuuden viikon päähän, jona aikana vaiva on poistunut tai pahentunut. Moni on myös odottanut pääsyä vastaanotolle yksin tai lapsen kanssa päivystyksessä 3-6 tuntia. Henkilökunta tekee hyvää työtä, mutta palvelujärjestelmä on muotoutunut sellaiseksi, että asiakas ei ole keskiössä.

Jos sinulla on sairauskuluvakuutus tai varaa, sinä tilaat ajan nyt Rovaniemeltä valitsemaltasi yksityiseltä terveysasemalta ja saat ajan jopa samalle päivälle tai itsellesi sopivaan aikaan. Saat hyvän palvelun ja sinut ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Yli miljoonalla suomalaisella on sairauskuluvakuutus ja todellinen valinnanvapaus palveluissa. Kaikilla ei ole varaa vakuutuksiin.

Valinnanvapaus soteuudistuksen jälkeen tarkoittaa sitä,että jokaisella suomalaisella on mahdollisuus itse päättää. mistä hakee palveluja, kun sairastuu tai kun lapsi sairastuu. Ei tarvita sairauskuluvakuutusta, eikä lompakon paksuus vaikuta asiaan. Palveluista sinä maksat maksuasetuksen edellyttämän saman hinnan riippumatta siitä, kuka palvelun tuottaa. Yli 70 % suomalaisista kannattaa valinnanvapautta, eikä syyttä.

Suomessa on yli 20 000 sosiaali- ja terveysalan yritystä, jotka myyvät palveluja kunnille, kuntayhtymille ja suoraan yksityisille kansalaisille. Joukossa on isoja ja pieniä yrityksiä, kansallisia ja kansainvälisiä yrityksiä. Toimiala kasvaa koko ajan.

Yritykset myyvät lääkäripalveluja, kansanterveyspalveluja, työterveyshuoltoa, mielenterveys- ja päihdepalveluja, kehitysvammahuollon palveluja, päivähoitopalveluja, lastensuojelupalveluja, vanhustenhuollon palveluja jne.

Näitä palveluntuottajia koskee sama lainsäädäntö kuin julkisiakin palveluntuottajia, henkilöstöillä on samat kelpoisuusehdot, henkilöstömitoitukset ja toimitiloja koskevat mitoitukset ovat samat. Valtionviranomainen (Avi ja Valvira) valvoo toimintaa nyt ja jatkossa. Henkilöstö siirtyy joustavasti kunnilta yksityisille ja päinvastoin. Valtaosa firmojen ammattilaisista on entisiä kuntien työntekijöitä.

Julkinen palvelutuotanto on tarkoitus yhtiöittää ja se on jatkossa samalla viivalla yksityisen ja kolmannen sektorin toimijain kanssa.

Meille palvelujen käyttäjille on ihan sama, kuka palvelut tuottaa, kunhan ne ovat laaadukkaita, oikea-aikaisia ja meille sopivia. Huonot palveluntuottajat, olivatpa ne julkisia, yksityisiä tai kolmannen sektorin edustajia, karsiutuvat pikkuhiljaa ja se on vain asiakkaan ja maksajan etu. Kun on kysyntää, palvelun tarjoajia kyllä löytyy.

Soteuudistuksen tavoitteena on nostaa ihminen, kuntalainen, keskiöön ja se tarkoittaa, että asiakas, ei järjestelmä, tekee valintoja.

Meille on tärkeää, että hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut säilyvät myös tulevaisuudessa. Soteuudistusta ei ole vara kaataa. Siksi nämä kuntavaalit ovat myös sotevaalit.

Auvo Kilpeläinen

Sosiaali- ja terveysjohtaja evp

Kemijärven Kokoomus

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti