REFRRER:path /

Miksi työt vieraille?

KOTI-LAPPI I LUKIJAT

Koti-lappi torstaina 30.3.2017. Lukija kysyi paikallisen sähköyhtiön ostamista ilta- ja viikonloppu vikatöistä vieraalta sähkönjakelu yhtiöltä. Lukija pyysi valaisemaan miksi tehdään näin.

En ole huomannut onko joku valaissut asiaa. Onko menossa palkkaneuvottelut tai päivystykseen liittyvä tapahtuma? Onko suunnitteilla yhdistää laitoksia? Nyt kun on valittu kuntien omistamasta sähkölaitoksesta kaupunginvaltuustoon edustaja, voisiko hän valaista asiaa?

Tai voisiko Kemijärvi, Salla, Savukoski, Pelkosenniemi kunnan edustaja valottaa miksi paikallinen sähkölaitos ei teetä omille työntekijöille vikatöitä. Eikö se kuitenkin olisi järkevämpää teettää omille työntekijöille? Ovathan he lähempänä, tuntevat sähkölinjat ja siten asiakastyytyväisyys säilyy, kun ei tarvitse odotella palvelua Sodankylästä tai Napapiiriltä.

Naapurikairaan perustettiin tytäryhtiö verkonrakennus Oy, jonka tarkoituksena oli tehdä kilpailukykyisin hinnoin myös oman alueen ulkopuolella töitä. Pystyykö naapurikairan verkkoyhtiö tekemään halvemmalla?

Miten itäkairan sähkölaitos turvaa vikakorjaukset, kun koko lapin alueella on myrsky tai tykkylunta langoissa? Ukkonenkin voi jyllätä isolla alueella. Riittääkö naapurikairassa tekijöitä?

Jos vikapäivystys ei toimi, kostautuuko se sähkönkäyttäjälle. Odotammeko turhaan sähkön palautumista. Turha tunti on pitkä aika yrittäjille kaupoissa, tunturikeskuksissa ja yms.

Maksavatko itäkairan asiakkaat kohotettuina siirtomaksuina ulkopuolisen vikatyöt? Eikö jokaisen kunnan pitäisi turvata oman alueen työllisyyttä ja huolehtia yrityksensä työntekijöistä?

Tietojeni mukaan isojen linjojen rakentajat eivät puhu suomea, vaan viroa ja puolaa. Eivät välttämättä maksa verojakaan Suomeen.

Johtaako kilpailuttaminen ja yhtiöittäminen siihen, ettei laitoksen työntekijä osaa suomea? Kauan, kauan sitten oltiin solidaarisia toisen laitoksen työntekijöille. Oli liitto, ammattiosasto ja luottamusmiehet.

Entinen linja-asentaja

Isojen linjojen rakentajat eivät puhu suomea.