REFRRER:path /

OP Ryhmä vetäytyi Suomun valituksesta

Koti-Lappi-lehden 26.4.2018 numero kertoo yrittäjä Kari Tirkkosta vastaan nostetuista syytteistä.

Sami Kasurinen

Hiiltynyt reikä katossa:

Koko Suomun episodi lähti liikkeelle ilmeisesti poliisitutkinnan johtopäätöksestä palon syttymiskohdasta, josta syyttäjä ja vakuutusyhtiö ovat olleet eri mieltä kuin puolustus.

Syyttäjän mukaan palo sai todennäköisesti alkunsa yllä olevassa kuvassa aivan oikealta laidalta kattokaivon lämmityskaapelin asennustöistä.

Puolustuksen mukaan tulipalo syttyi keskellä päivää ja useat silminnäkijät havaitsivat ensimmäiset palon merkit keskellä vanhaa hotellirakennusta paikalla, jolla oli tehty kattotulitöitä edellisenä päivänä.

Koti-Lappi lehden tietojen mukaan paikalle ehtineet sammuttajat havaitsivat ko. kohdassa katossa hiiltyneen reiän. Samassa paikassa oli kattotyönjälkiä ja avaamattomia kattohuoparullia.

Kari Tirkkonen: Jälleenrakentamisen aloittamiselle valmiudet jo tämän vuoden puolella.

Aiemmasta kannanotostaan poiketen Osuuspankki-ryhmä ei ole valittanut Suomun paloon liittyvästä Rovaniemen käräjäoikeuden päätöksestä. Päätös vapautti yrittäjä Kari Tirkkosen kaikista paloon liittyvistä syytteistä. Samoin se, yhtenä tapauksen yksityiskohtana, hälventää epäilykset syytteessä mainittujen sähköasennusten tekijää kohtaan.

Tämä merkinnee, että Suomun palosta saataneen vakuutuskorvaukset.

Heti käräjäoikeuden päätöksen tultua OP Ryhmä ilmoitti tyytymättömyytensä päätökseen, vaikka noin kaksi vuotta asiaa tutkinut syyttäjä tyytyi siihen.

Rovaniemen käräjäoikeuden mukaan OP Ryhmältä ei ole tullut asiassa valitusta Rovaniemen hovioikeudelle.

Tyytymättömyyden ilmoituksella kritisoidaan tuomion osaa tai koko annettua tuomiota.

Ilmoittajalla on aikaa antaa valitus kyseiseen tuomioon, sen antopäivästä seuraavat 30 päivää.

Jos valitus tehdään, niin siihen on mahdollista antaa vielä vastavalitus kahden viikon kuluessa ensimmäisen valituksen määräpäivästä.

Rovaniemen käräjäoikeuden mukaan valitusajat ovat nyt menneet umpeen ja kaikista syytteistä vapauttava tuomio on lainvoimainen.

Osuuspankki-ryhmä ei selittele kannanottonsa muutosta eikä muutenkaan kerro mitään vakuutustapauksen vaiheista. OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio ja vakuutuksista vastaava liiketoimintajohtaja Olli Lehtilä eivät ole ottaneet mitään kantaa Suomun paloon liittyviin kysymyksiin tai vakuutusyhtiön korvausvelvollisuuteen, kun heihin ollaan oltu yhteydessä.

Noin kuukausi sitten Olli Lehtilä totesi OP Viestinnän välityksellä, että koska asian käsittely on kesken, siihen ei voida tässä vaiheessa ottaa kantaa.

Koti-Lappi -lehden tietojen mukaan neuvottelukontakteja korvausmenettelystä on kuitenkin otettu.

OP Ryhmän tyytymättömyysilmoituksen jälkeen ilmestyi someen boikottikeskustelua OP Ryhmän epäoikeudenmukaisuudesta.

OP Viestintä vastaa kysymyksiin asian etenemisestä, edelleen hyvin niukkasanaisesti, että: ”Oikeudenkäynnissä oikeus teki päätöksen koskien viranomaisten käynnistämää tutkintaa ja syytteitä. OP ei ole valittanut päätöksestä. Tällä hetkellä korvauskäsittely on kesken.”

Kysyttäessä OP Ryhmästä todetaan, että he eivät ole oikea taho arvioimaan tapauksen poliisitutkintaa tai syyttäjän toimintaa.

Suomulta Kari Tirkkonen vahvistaa, että asia on vihdoinkin etenemässä myönteiseen suuntaan.

– Se, minkä tiesimme jo yli kahden vuoden ajan, täysin turha oikeudenkäynti, on vihdoin päättynyt. Parhaillaan, näin lomakauden loppuessa, olemme aloittamassa vakuutusasian käsittelyä hyvässä hengessä vakuutusyhtiön kanssa.

– Uskomme nopeaan sovintoratkaisuun. Meillä on täysi valmius jatkaa jälleenrakentamista jopa tämän vuoden puolella. Tärkeätä olisi saada tilat ennalleen ja päästä yli kahden vuoden odottelun jälkeen alkuperäisen suunnitelman mukaiseen toimintaan. Työtä on paljon ja innostus on suuri.

Samalla Suomulla valmistaudutaan jo kiivaasti ensi talveen.

– Kuluvan kesän aikana olemme käynnistäneet uudelleen Suomun Kennelin ja meille on saapunut grönlanninkoiria. Koirien koti on Itä-Suomulla samassa paikassa, jossa on aiemminkin toiminut kennel. Tilat on uudistettu ja niiden toivotaan kiinnostavan vierailijoita.

– Itä-Suomun rinteitä laskettelevat asiakkaat näkevät Kenneliin, ja uskon monien asiakkaiden ilahtuvan näistä harvinaisista koirista. Ulkomaisia turisteja koiravaljakko-ajelu varmuudella kiinnostaa, joten uskon palveluiden monipuolistumisen ja tarjonnan kasvun lisäävän koko alueen kysyntää.

– Edellä mainitun lisäksi olemme parantaneet rinteitä hyvässä yhteistyössä Keitele Groupin kanssa, joka on toimittanut yli 2000 kuutiota kuoriketta rinteiden tasoittamiseen. Kuorikkeen levittäminen onkin ollut tänä kesänä hikistä hommaa.

– Alkava kausi vaikuttaa lupaavalta. Varauksia on hyvin. Työtä tehdessä hauskaa on sen jatkuvuus, joten aloitimme jo ensi kesän työhankkeiden valmistelun.

– Mutta, kuten sanottua, niin lupaavalta vaikuttavan talvisesongin onnistuminen on saatava ensin aikaan, kertoo Kari Tirkkonen.

Suomun vanha hotelli- ja ravintolaosa tuhoutui täysin tulipalossa syksyllä 2015. Poliisitutkinta, syyteharkinta ja vakuutuskorvaukset päätyivät erikoiseen episodiin.

OP-ryhmä ehti jo aloittaa vakuutuskorvauksien maksatuksen, mutta keskeytti sen. Raivauksia suorittanut yritys joutui vaikeuksiin. Syyttäjä luki raskaat syytökset yrittäjä Kari Tirkkoselle.

Syytteen mukaan muun muassa yrittäjä oli palkannut sähkötöihin työntekijän, jolla ei ollut kelpoisuutta tehdä töitä itsenäisesti. Syyttäjän mukaan yrittäjä myös salasi sähkötyöt vakuutusyhtiöltä palon jälkeen.

Yrittäjän syytettiin myös valehdelleen alkusammutustöistä. Yrittäjää vastaan nostettiin syyte törkeästä petoksesta sekä sähköturvallisuutta koskevien säännösten rikkomisesta.

Kahden vuoden poliisitutkinta ja syyteharkinta kuihtui käräjäoikeudessa, kaikki syytökset hylättiin. Käräjäoikeus myös arvosteli poliisin toimintaa tapauksessa. Syytekirjelmä piti sisällään monelta keskeiseltä osalta oletuksia, joihin ei ollut hakemallakaan saatu lopulta todisteita.

Se, minkä tiesimme jo yli kahden vuoden ajan, täysin turha oikeudenkäynti, on vihdoin päättynyt.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti