REFRRER:path /

Peltoniemen Koneen toiminta kasvaa kysynnän mukana

Kehityksen mukana on pysyttävä, toteaa toimitusjohtaja Pasi Peltoniemi Peltoniemen Kone Oy:stä.

Katja Palmqvist

KOTI-LAPPI I PALVELUSIVUT

Kolmannessa polvessa konealan yrittäjänä Kemijärvellä toimiva Pasi Peltoniemi perusti yrityksensä Peltoniemen Kone Oy vasta 18-vuotiaana vuonna 2000. – Koneita olin ajanut pikkupojasta asti, mutta yrittämisestä ei ollut kokemusta, hän myöntää. Apuja hän kertoo saaneensa paitsi isältään Markku Peltoniemeltä, mutta myös esimerkiksi isän äidiltä, joka opetti laskutuksen ja palkanlaskennan alkeet. Nykyään yrityksen taloushallinnosta vastaa kirjanpitotoimiston lisäksi avovaimo Heidi Mikkola, jonka vastuulla ovat esimerkiksi palkat.

– Olemme siirtymässä sähköiseen järjestelmään ajo- ja työtuntien kirjaamisessa, mutta uskon, että se maksaa itsensä takaisin muutaman vuoden kuluessa, Peltoniemi toteaa.

Työntekijöitä on kausivaihteluista riippuen töissä 20–30, ja toistaiseksi ammattitaitoista työvoimaa on Itä-Lapista löytynyt. – Kokemusta omaavia ammattilaisia on vähän tarjolla, mutta toistaiseksi työntekijöitä on löytynyt.

Suurimmat asiakkaat Peltoniemen Kone Oy:llä ovat Keitele Timberin saha ja Destia. – Viime vuosina toiminta on laajentunut, koska Kemijärvellä on ollut isoja työmaita, yrittäjä kertoo.

Sahalla yrityksen kalusto liikuttaa tukkeja ja sahaustoiminnasta syntyviä sivutuotteita. Kaluston määrä, kuten myös liikevaihto, ovat viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana kolminkertaistuneet. – Töitä pitää olla, vaikkakin marraskuussa yleensä alalla hiljenee.

Loppusyksystä lumen tultua alkavat kunnossapitotyöt, jotka jatkuvat kevääseen. Kuluvana vuonna maanrakennusalalla oli hiljaista alkukesään asti, sillä talvi piti otteensa pitkään. – Kevät oli haasteellinen, Peltoniemi toteaa.

Tulevaisuus näyttää hyvältä, ja jos biotuotetehdasta ryhdytään rakentamaan ollaan yrityksessä hereillä. – Heti koetetaan tarjota, jos tehdas lähtee nousemaan.

Ilman erityistä koulutusta yrittäjäksi ryhtynyt Peltoniemi laskee oppivansa uutta edelleen, joka päivä. – Maailma muuttuu ja kehitys kehittyy, joten tulee uusia haasteita, mutta on yritettävä pysyä mukana, että homma pyörii, hän uskoo.

Kemijärven kaupungin yrityssivut 5.10. näköislehdessä.

Liikevaihto lähes kolminkertaistunut.