REFRRER:path /

Pohjoisen eräkoiraväki suuntaa Javarukselle

Sami Kasurinen
Javaruksen koiranäyttelyyn liitetään usein myös pidempi tai lyhyempi lomareissu. Jaakkolan perhe; Alisa, Venla , äiti ja isä, Kaisa ja Tapio tulivat näyttelyyn Haukiputaalta. Lumia sai viime näyttelyssä ison halin kehässäkäynnin päätteeksi.
Pohjoisen eräkoiraväki kokoontuu taas Kemijärvelle, Javarukselle. Parinkymmenen savun Javaruksen kylä on onnistunut kokoamaan kerta toisensa jälkeen poikkeuksellisen koiratapahtuman.

Erityisesti metsästyskoirille tarkoitettu näyttely on järjestetty muutaman vuoden välein, tähän mennessä jo viisi kertaa. Parhaillaan valmistaudutaan Javaruksen Erän voimin tämän kesän isoon tapahtumaan 12. elokuuta.

Järjestäjäjoukoista Esko Törmänen kertoo, että edelliskerralla vasta peruskorjatun kylätalon pihalla, vuonna 2014 kehissä kiersi yli 300 koiraa.

Koiria oli runsaasti kaikista Keski-Lapin kunnista ja Kuusamon suunnasta. Samoin tulijoita oli Rovaniemen ja Kemin seudulta sekä Kainuusta. Yksittäisiä kesälomalaisia tuli verrattain paljon eri puolilta Suomea. Pohjoisin osallistuja tuli Norjan Kirkkoniemestä ja eteläisin Helsingistä.

Kun viime kerralla oltiin tassuttelijoiden määrässä jo ylärajoilla, tänä vuonna varaudutaan reilusti yli 400 näyttelykoiraan.

Näyttelyssä oli mukana neljä tuomaria ja neljä kehää. Nyt on mukana kokonaan uusi ryhmä FCI 8. Arvostelutuomareita on lisätty kahdella ja samoin kehiä.

Uuteen FCI 8 ryhmään kuuluvat noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat, esimerkiksi kultaiset-, labradorin- ja novascotiannoutajat sekä cockerspanielit.

Aiempaan tapaan arvostellaan metsästyspystykorvat ja lappalaiset paimenpystykorvat, suuret ja pienet ajokoirat. Kehiin pääsevät myös 7 kuukaudesta alle 9 kuukauden ikäiset pennut.

Ulkomuototuomareina ovat Leni Finne, Johan Juslin, Raimo M. Viljanmaa, Tuula Savolainen, Esa Ruotsalainen ja Marjatta Pylvänäinen-Suorsa.

Javaruksen koiranäyttelyn yksi vetovoimatekijä on se, että se on keskittynyt yksin metsästyskoiriin ja kylässä on vahvat metsästysperinteet. Kylänäyttelyn tunnelmassa viihtyvät koirat, koiraväki, tuomarit ja yleisö. Samoin Kemijärveltä ja Javaruksen kylältä löytyy runsaasti kokemusta koiranäyttelyiden järjestämisestä.

Esko Tormäsen mukaan moni liittää tapahtumaan viikonlopun tai pidemmän kesälomareissun Lappiin. Kemijärven, Rovaniemen ja Sodankylän välissä oleva pieni Javaruksen kylä on keskellä Lappia ja kaikista suunnista helposti tavoitettavissa. Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä on Pyhä-Luoston matkailukeskus kansallispuistoineen, missä on lähellä majoitusta ja koko perheelle tekemistä.

Esko Törmänen toivottaa lämpimästi tervetulleeksi myös yleisön viettämään mukavaa kesäpäivää Javaruksen kylässä. Koiranäyttelyssä on paljon mukavaa seurattavaa koko perheelle.

Tiedustelut näyttelystä: Showlink Oy arkisin klo 11-17 puh. 09 887 30320 tai info@showlink.fi tai Esko Törmänen puh. 0400 395 283 ja Leila Javarus puh. 040 5900 564.

Ilmoittautumiset 12.7.2017 mennessä ja netissä 19.7.2017 mennessä.

Kylänäyttelyn tunnelmassa viihtyvät koirat, koiraväki, tuomarit ja yleisö.