REFRRER:path /

Sallan kunta, miksi?

"Sallan kunta näpertelee tuottamattoman tuulivoiman kanssa, kun kuitenkin kunnan ”elämänlanka” on matkailussa. Yhteismetsän osakkaat saavat osinkotuloja Portin tuulivoimaprojektista keskimäärin noin 8-9 euroa/osakas/vuosi", Jaakko Ojaniemi huomauttaa.
KOTI-LAPPI I KESKUSTELE

LK artikkeli 23.2.2017 kertoi Sallan Portin tuulivoimakaavan suurista ongelmista. On täysin käsittämätöntä miksi Sallan kunta näpertelee tuottamattoman tuulivoiman kanssa, kun kuitenkin kunnan ”elämänlanka” on matkailussa.Lukuisat tutkimukset ja kokemukset osoittavat, että tuulivoima ja matkailu eivät sovi samalle kartalle. Sallan kunnan päättäjille mietittäväksi seuraavat asiat.

Tuulivoimarakentaminen ei työllistä eikä luo uusia työpaikkoja. Laitetoimituksista 85-90 % tapahtuu ulkomailta eikä tämä työllistä kotimaista teollisuutta. Laitetoimittajat tuovat oman asennushenkilökunnan paikkakunnalle samoin työntekijöiden asunnot ja betoniasemat tuodaan mukana. Betonin sementti tuodaan Puolasta ja raudat valmiiksi tehtynä Latviasta.

Tuulivoimayhtiöt itse vahvistavat, että tuulivoima työllistää 1,5 työpäivää per MW. Portin tuulivoiman 24 MW työllistää silloin maksimissaan 36 miestyöpäivää vuodessa. Tämä on vajaa 2 kuukautta. Kaiken lisäksi nämä työpaikat syntyvät valvomoihin, jotka sijaitsevat laitetoimittajien ja huoltoyhtiöiden toimistoissa ulkomailla.

Tuulivoimasta saatu kiinteistövero on minimaalinen ja vähenee poistojen vuoksi joka vuosi eikä vaikuta Sallan kunnan talouteen pätkääkään. Kunta voi jopa menettää tuulivoiman vuoksi verotulojaan. Jos yksi uudisasukasperhe muuttaakin naapurikuntaan eikä Sallaan tuulivoiman vuoksi, menettää kunta enemmän verotulojaan kuin koko Portin tuulivoimaprojekti tuo kiinteistöveroa.

Yhteismetsän osakkaat (2800 tilaa) saavat osinkotuloja Portin tuulivoimaprojektista keskimäärin noin 8-9 euroa/osakas/vuosi. Tämä tarkoittaa, että muutama suuri tila voi saada jopa sata euroa vuodessa, keskisuuret tilat tuon 8-9 € ja pienet tilat alle euron vuodessa.

Tuulivoima ei ole puhdasta energiaa. Tuulivoima ei poista Suomessa yhtään ainoata grammaa CO2-päästöjä ilmakehästä. Tuulivoiman säätövoima on vesivoima, jolloin vihreä energia korvaa vihreän energian eikä päästöjen vähennyksiä synny.

Tuulivoimarakentaminen itsessään synnyttää runsaasti päästöjä: betonin, terästornien ja harvinaisten metallien valmistus synnyttävät päästöjä, joita myllyt eivät elinaikanaan pysty kompensoimaan. Lisäksi tuulivoimarakentaminen poistaa arvokkaita hiilinieluja ja lisää näin olleen vain päästöjä.

Tuulivoima on kalleinta energiaa. Kun Kemijoki Oy saa tuottamastaan sähköstä hinnan alle 30 €/MWh, saa tuulivoimatuottajan 83,5 € MWh. Erotus maksetaan valtion verotuloista. Kun tuuli tyyntyy, on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Sen sijaan, että maksamme tuulivoimasta 83,5 €/MWh, saamme ostaa Ruotsista ja Norjasta halpaa vesivoimaa hintaan 29,79 €/MWh (sähkön markkinahinta 26.2.2017).

Jaakko Ojaniemi

Mielipiteet: toimitus.kotilappi@slpmedia.fi. Kirjoittajan on ilmoitettava nimensä ja yhteystietonsa toimitukselle, vaikka kirjoitus halutaan julkaistavaksi nimimerkillä. Etusijalla julkaistaan nimellä kirjoitetut mielipiteet.

Kun kuitenkin kunnan ”elämänlanka” on matkailussa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla