REFRRER:path /

Sauna on minun voimapaikkani

Nea Oikarinen toteutti unelmansa omasta saunahoitolasta kotikylälleen Pelkosenniemelle Kimunkivaaraan.
KOTI-LAPPI I KEMIJÄRVI NEWS TALVI 2019

IKIAIKAINEN PERINNE JOKIVARRESSA: Nea Oikarinen rakensi saunan ja avasi saunahoitolan kotikylälle – Marjukka Parviainen kehitti omat villiyrtit.

Sairaanhoitaja, saunaterapeutti Nea Oikarisen Hoitola Susannealla ja uiton kotirantaan, Kiemunkivaaran kylälle rakennuttamallaan saunalla on pitkä tarina. Ja, vielä kauempana ovat saunomisen ikiaikaiset juuret Kemijokivarressa.

Kumppanikseen Nea löysi hyvän ystävänsä Marjukka Parviaisen ja hänen luonnontuoteyrityksensä Erä Ellin. Tammikuussa Nea ja Marjukka löylyttivät villiyrttihoitoineen Uiton Kotirannan uudessa hirsisaunassa ensimmäiset asiakkaat.

– Sauna on ollut aina myös minun voimapaikkani, sanoo Nea Oikarinen ja kertoo enemmän saunansa paikan, Kemijokivarren historiasta.

Kemijoki on entisinä aikoina ollut se kulkuväylä, jota pitkin ihmiset ovat liikkuneet niin kesällä ja kuin talvella. Sata vuotta sitten kunnan itsenäistymisen aikoihin oli kesäisin säännöllistä höyrylaivalaivaliikennettä Kemijärveltä Pelkosenniemelle. Kuuluisin, oli oikein matkustajalaivaksi rakennettu Aalto-laiva.

Laivaliikenne Kemijoella oli alkanut 1900-luvun alkuvuosina, jolloin suuret metsätyömaat vilkastuttivat kauppaa ja liikennettä. Maantietä Kemijärveltä Pelkosenniemelle ei ollut. Se valmistui vasta 1930-luvun puolivälissä ja samalla myös matkustajalaivaliikenne loppui. Kiemunkivaaran kylä sijaitsee Kemijärvi-Sodankylä-tien varrella, Kemijoen länsirannalla Pelkosenniemen kunnan ja Kemijärven kaupungin rajalla.

Kylän rakennuskanta sijaitsee pääosin Kemijoen rannan puolella, mutta asutusta on myös tien länsipuolella. Rakennuskanta koostuu muutamasta sodalta säästyneestä asuin- ja talousrakennuksesta sekä jälleenrakennusajan ja uudemmista rakennuksista.

Kylässä on myös venehuoneita. Kiemunkivaara kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin erityisesti Kemijoen jokivarsiasutuksen ja kirkkomaisemien osalta.

Autioniemessä on ollut uiton vastuu, jossa puut puomitettiin pyräisiin hinaajilla Kemijärven yli kuljetettavaksi. Pyräitä on jätetty muistoksi saunan kohdalle muutama kappale.

– Kiemunkivaaran kohdalla olevan Talviaissaaren pohjoispään kautta on muinoin kulkenut Kemin Lapin ja lannan raja. Siinä on nykyinen kuntaraja.

– Uiton toiminta päättyi vuonna 1991. Lisää uiton historiasta ja toiminnasta voi lukea saunalta löytyvästä Hanna Snellmanin tekemästä teoksesta Tukkilaisen tulo ja lähtö, kertoo Nea Oikarinen

Hän aloitti puolitoistavuotta kestäneet saunaterapeutin opinnot vuonna 2018.

– Lapin tytölle ihana Turku tuli tutuksi eri vuodenaikoineen ja sain uusia, ihania ystäviä.

– Saunaterapia on suomalaista perinnehoitokulttuuria kunnioittava ja saunahoitoihin erikoistunut terapiahoitomuoto.

– Käytämme puhtaita, luonnonmukaisia luomuhoitotuotteita ja yrttejä suoraa luonnosta tai kuivattuna. Tuotteet voivat olla kotimaisia, tai ulkomaisia, kunhan ne täyttävät luomukriteerit, tai ovat sertifioituja luonnon tuotteita.

– Olen aina ollut kiinnostunut luonnosta ja erityisesti yrttien käytöstä hyvinvoinnin ja terveyden hyväksi. Olen sairaanhoitaja. Halusin tehdä hoitosaunatyöstä myös uuden ammatin ja tuoda muillekin hyvän ja levänneen olon, joten mietin ihan uuden saunan rakentamista rantatontillemme, Nea Oikarinen kertoo ajatuksistaan, jotka johtivat lopulta siihen, että Susannea yritys syntyi ja Uiton Kotirannan saunaa alettiin rakentaa Kemijoen rannalle kesällä 2018.

Nyt tammikuun alussa hirsisauna tarkastettiin ja se sai hyväksynnän. Samalla viikolla tulivat jo ensimmäiset asiakkaat. Saunan pohjapiirustukset ovat Nean suunnittelemat. Löylyhuoneessa on erillinen vastomislavitsan, jolla asiakkaalla on turvallinen ja mukava olo.

Rakennuksesta löytyy tupakeittiö, pukuhuone, WC ja tietysti saunaosasto ulkoterasseineen. Sauna on tarkoitettu noin kymmenelle hengelle. Nea kertoo, että saunalla saa perinteisiä saunahoitoja kuten kuppausta, turve- ja myös villiyrttihoitoja. Pihalta löytyy palju.

Saunarakennusta vuokrataan pienimuotoisiin kokouksiin ja illanistujaisiin. Samalla ryhmät voivat tilata itselleen hemmottelevan saunahoidon, jonka aikana Nea ohjaa ja neuvoo hoitoaineiden käytössä ja kertoo niistä.

Samoihin aikoihin, kun saunaa rakennettiin, Nealla syntyi ajatus saunahoidon omista tuotteista. Päätarkoitus oli kehitellä lähialueen luonnosta omat ja kotimaiset villiyrtti-tuotteet, jotka liittyvät vahvasti perinteiseen saunakulttuuriin. Sekin haave toteutui nyt vuoden vaihteessa saunan valmistuessa.

Tähän löytyi kumppaniksi läheltä, hyvä ystävä, paikallisia luontaistuotteita kehitellyt Marjukka Parviainen ja hänen Erä Ellit yritys.

– Olen niin kiitollinen ihanalle ystävälleni Marjukalle, jonka kanssa saan tehdä yhteistyötä monella eri tavalla. Marjukka on käynyt luonnontuotealan koulutuksen ja on suorittanut villiyrttituotteisiin liittyvät kaksivuotiset perustutkinnot.

– Hän suunnittelee opintojen jatkamista tänä vuonna kahdella korkeammalla kaksivuotisella ammattitutkinnolla.

– Olen ollut mukana yrttien keruureissuilla, saanut esikäsitellä yrttejä, oppia yrttien käyttötapoja ja vaikutuksia. Hänen ammattitaitonsa ja tarkkuus kehittää ja valmistaa tuotteita on huippu luokkaa. Itse olen näin päässyt tutustumaan alusta saakka siihen, mistä ja miten uudet saunatuotteet valmistuvat.

– Kaikki saunalle tulevat villiyrtit kerätään kestävällä tavalla käsin, ilman koneita Napapiirin yläpuolelta. Keruualue on maailman suurin luomukeruualue ja kaikki yrtit kerätään luvanvaraisesti sillä ne eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin, Nea Oikarinen kertoo ja sanoo että omien saunatuotteiden ohella, uitonrantaan sijoittuvan hoitosaunan löylyissä saa kosketuksen tietysti myös paikan aiempaan elämään, puunuittoon.

– Sauna ja sen hoidot jatkavat pitkää kansallista jokivarren kulttuuri- ja historiaperinnettä yritystoiminnan muodossa.

Nea ja Marjukka korostavat aitojen ja alkuperäisten Lapin villiyrttituotteiden käyttöä perinteisiin saunahoitoihin niin, että hoitosaunasta jäisi mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. Tavoitteena heillä on toimia kestävän kehityksen periaatteella ja käyttää mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan ulkomailta tuotettuja raaka-aineita.

Samoin he haluavat kehittää edelleen uusia luonnonmukaisia hoitomenetelmiä, omaa ammattitaitoa ja nostaa esille vanhaa kulttuuriperintöä.

Matkailuaiheita lisää Kemijärvi News Talvi 2019 matkailulehdessä.

Kemijärvi News Talvi 2019

Sauna, sen hoidot ja tarinat jatkavat pitkää kansallista jokivarren kulttuuriperinnettä.

Jätä kommentti