REFRRER:path /

”Siellä on vain valkoisia karhuja, syövät sinut”

Kun opetustyö jää vähemmälle, Piotr Krystosiak aikoo keskittyä enemmän omaan soitamiseen. Kynnet ovat syyhynneet jo muutamiin eri säveltäjien teoksiin.

Sami Kasurinen

Vuosi 31 vuodeksi: Pidetty opettaja – nyt aikaa omalle soittamiselle.

– Ystävät sanoivat, että siellähän on vain valkoisia karhuja, syövät sinut, kertoo Koillis-Lapin musiikkiopiston pianonsoiton opettaja Piotr Krystosiak.

Hänen piti tulla Varsovasta Kemijärvelle pianonsoitonopettajaksi vain vuodeksi.

Piotr opetti tuolloin Varsovassa, arvostetussa musiikkioppilaitoksessa ja konsertoi. Koillis-Lapin musiikkiopisto solmi suhteita Puolaan. Täältä vierailtiin Varsovassa ja vastaavasti Varsovasta käytiin Kemijärvellä.

– Aulikki Nurminen kysyi Varsovassa vuodeksi pianonsoitonopettajaksi Kemijärvelle.

– Ystävien varoituksista huolimatta, uskalsin lähteä, nauraa Piotr Krystosiak.

Hän pakkasi kamppeet ja lähti Kemijärvelle. Matias-poika ja Varsovassa kirjaston ja kulttuurikeskuksen johtajana toiminut vaimo, Kristiina jäi Puolaan.

Elettiin neuvostoaikaa, mutta Suomeen lähtö kävi mutkattomasti. 10 prosenttia palkasta piti lähettää kuukausittain Puolaan.

Valkoiset karhut eivät syöneet pianonsoitonopettajaa. Piotr kertoo, että viihtymistä täällä auttoivat kaunis luonto ja hyvät ystävät.

– Airi ja Hannu Kellokumpu, Aarrevaarat, Akolat, Panfilot, Vuorialhot, Kelloniemet, Palojärvet, Huczkowskit… ja monet muut ihanat ihmiset.

– Useita puolalaisia ystäviäni on käynyt tutustumassa Kemijärveen ja koko Koillis-Lappiin.

– Kiitos myös Kemijärven Musiikkiyhdistykselle, että se antoi minulle mahdollisuuden kutsua puolalaisia pianisteja konsertoimaan… Marta Sosinska, Janusz Grzelazka, Alicja Fiderkiewicz ja Suomesta Laura Mikkola.

– Piti jäädä tänne vain vuodeksi, se on venynyt 31 vuodeksi, hän kertoo jäädessään nyt keväällä 65-vuotiaana eläkepäiville.

Matias ja Kristiina tulivat seuraavana lukuvuonna kesäloman jälkeen Suomeen. Kristiina sai työpaikan Salcompila ja Matias on käynyt koulut Kemijärvellä. On jo maailmalla liike-elämän tehtävissä erikoisalanaan Suomen ja Puolan asiat.

Kesäisin perhe on viettänyt kesälomaa Varsovassa, mutta Kemijärveltä ei olla lähdössä enää mihinkään. Tosin Piotr on saanut jo kyselyjä opettamaan maailmalle.

Piotr tiedetään taitavana ja pidettynä opettajana. Opetustyö ja erityisesti työskentely lasten kanssa on ollut lähellä hänen sydäntään.

Oppilaita hänellä on näinä vuosina ollut noin 300. Musiikkiopistolla pidettyjen tuntien ohella melkoinen kilometrimäärä on kertynyt tien päällä soittotuntien pidossa Pelkosenniemellä, Savukoskella ja myös Sallassa.

Musiikkiuralle on edennyt koko joukko hänen oppilaitaan. Samoin moni on saanut soittamisesta elinikäisen, rakkaan harrastuksen.

Mukavia terveisiä tuli aivan vasta Tampereen konservatorion opettajalta Jani Aarrevaaralta. Janin ideoiman Tampereen painokilpailun finaali oli toukokuun alussa ja tapahtuma sai erittäin innostuneen vastaanoton.

Jani on suorittanut Wüertzburgin musiikkikorkeakoulussa Saksassa pianonsoiton diplomin ja Konzertdiplom -jatkotutkinnon.

Piotrin oppilaista samoin muun muassa Teemu Ikonen konsertoi ja opettaa Oslossa ja Marja-Leena Kiviniemi on kanttorina Espoon tuomiokirkossa.

Piotr sanoo saaneensa puolestaan hyvän opetuksen kemijärveläisiin harrastuksiin; kalastukseen ja hiihtoon.

– Edesmennyt Kellokummun Hannu opetti kalanperkauksen ja Palojärven Jouni hiihdon.

– Ensimmäisenä talvena kilometrejä tuli 700. Eläkepäivillä tulee kilometrejä kertymään vähintään sama määrä.

Soitonopetuskaan tuskin jää kokonaan ja ehkäpä piankin kuullaan myös hänen omia konsertteja.

– Olen halunnut antaa oppilaille parhaan mahdollisen opetuksen ja se vaatii paljon energiaa.

– Nyt on aikaa keskittyä harjoittelemaan, Piotr kertoo ja sanoo, että huippuvireen ylläpito ja konsertoiminen vaativat vähintään neljän tunnin päivittäistä soittamista.

– Sibelius, Rautavaara, Chopin, Gershwin.., Piotr käy läpi säveltäjä joiden teokset ovat ensimmäisinä mielessä.

Lisäksi hänellä on yksi iso eläkepäivien toive.

– Minun haaveeni oli, kun tulin Kemijärvelle, että joku piano-oppilaistani voittaa kaikkein vanhimman, kansainvälisesti merkittävimpiin pianokilpailuihin kuuluvan Varsovan Chopin-kilpailun.

– Eläkepäivinä ehkä saan iloisen uutisen, että joku hieno nuori pianisti Suomessa voittaa Chopin-kilpailun.

Eläkepäivinä ehkä saan iloisen uutisen, että...

Jätä kommentti