REFRRER:path /

Ymmärtämättömyyttä

KOTI-LAPPI I PÄÄKIRJOITUS 15.6.2017

Valtion taide- ja kulttuuripolitiikan kohtelu Kemijärven Kuvanveistoviikkoa kohtaan osoittaa täyttä ymmärtämättömyyttä.

Tästä kesästä olisi voinut tulla upea puutaiteen, metsään liittyvän kulttuurikehityksemme, Suomi 100 vuotta juhlavuoden kansainvälisesti näkyvä voitto, mutta toisin kävi.

Jo Kuvainveistoviikon juhlanäyttelyn valmistelu antoi enteitä. Yllättäen veistoviikkojen näyttelyä ei ministeriössä ensin hyväksytty Suomi 100 vuotta tapahtumaketjuun. Nyt keväällä, juhlavuonna evättiin itse tapahtumalta ensimmäistä kertaa valtion rahoitus.

Itä-Lapin kuntayhtymän ja kuntien tuella juhlanäyttely saatiin pelastettua.

Sata veistosta viideltä mantereelta – näyttelyn nimi, jo yksin kertoo mistä Kuvanveistoviikoissa on kysymys. Esitellessään näyttelyveistoksia viikon taiteellinen johtaja Urpo ”Upi” Kärri avasi tarinoillaan syvällisesti eri kansojen puuhun, luontoon ja metsään liittyvää kulttuuriperintöä.

Kuvanveistoviikko ei kaatunut kaupungin suhtautumiseen. Upi Kärrin mukaan valtio petti. Näyttelyn avajaisissa Rovaniemen taidemuseon, Korundin johtaja Hilkka Liikkanen ihmetteli syntynyttä tilannetta.

Hänen mukaansa Kuvanveistoviikko on kustannuksiltaan kokoonsa, ulottuvuuteen ja vaikuttavuuteensa nähden jopa hyvin edullinen taidetapahtuma. Valtion taide- ja kulttuurirahoitusta jaetaan paljon huomattavasti kevyemmin perustein.

Kuvanveistoviikko on odottanut jo vuosia pysyvää valtion rahoitusosuutta, jolloin tapahtumaa pystyttäisiin kehittämään pitkäjänteisesti esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden tähtäimellä.

Se taas merkitsisi mahdollisuutta koota muita rahoitus- ja yhteistyörakenteita.

Hilkka Liikkanen kaipasi myös veistoviikolle uudistumista, kaikkien kulttuuritapahtumien tulee uudistua. Uudistaminen on mahdotonta, kun jo yksin toteutuminen saadaan varmistettua vuodesta toiseen vain paria kuukautta ennen tapahtumaviikkoa.

Kemijärven Kuvanveistoviikot ry on toiminut vuodesta 1985 tarkoituksena kuvanveiston, kansainvälisen näyttelytoiminnan, koulutuksen ja kulttuurimatkailun edistäminen. Kuvanveistotapahtumiin on osallistunut noin 300 kuvanveistäjää yli 60:estä eri maasta.

Kuvanveistoviikot tänne jääneine töineen, Taidekeskus Puustelli ja taiteilijaresidenssi ovat ainutkertainen kansallinen ja kansainvälinen puutaiteeseen liittyvä kokonaisuus.

Suomi 100 juhlavuonna tuo kaikki olisi ollut upeasti liitettävissä metsästä ja luonnosta kumpuavan suomalaisuuden aikajanaan, kansainvälisyyteen ja nopeasti kasvavaan kansainväliseen matkailuumme. Samoin kuin metsästä nousevaan huipputeknologiaan, joka on jälleen kerran pelastamassa Suomen.

On jokseenkin harvinaista, että kulttuuritapahtumana Kuvanveistoviikko tavoittaa näiden monien ulottuvuuksiensa ohella myös taiteelliset tavoitteensa myymättä itseään.

Kuvanveistoviikko on odottanut jo vuosia pysyvää valtion rahoitusosuutta.