REFRRER:path /

Sydämessä tuntunut hyvältä tehdä töitä

Pentti Huotari oli aluksi maanviljelijä, mutta terveydelliset syyt pakottivat hänet vaihtamaan alaa. Näin sai alkunsa Kainuun Nostolaitetarkastus Oy.

Jarno Hiltunen
Pentti Huotari suorittaa muun muassa erilaisten nostolaitteiden tarkastuksia.

Jarno Hiltunen

Toiminnan alkuvaiheessa, kun autonostimet tulivat vuositarkastuslain piiriin, oli eräs asiakas epäileväinen tarkastuksen tarpeellisuudesta: kyllähän sitä itsekin pystyy laitteen tarkistamaan, kun sitä kerran käyttääkin.

Asiakas halusi kuitenkin olla mukana, kun yrittäjä Pentti Huotari suoritti tarkastuksen, jonka eri vaiheita tämä mielellään selosti ja vastaili asiakkaan kysymyksiin.

Tarkastuksen päättyessä lopputulos oli, että asiakas oli oppinut paljon uutta nostimestaan.

– Hänellä tuli mielialan muutos. Kun minä olin lähdössä pois, hän kysyi, että tulethan varmasti vuoden päästä uudelleen, naurahtaa Huotari.

Yrittäjävuosia Pentti Huotarilla on takanaan jo 26. Niihin mahtuu paljon mukavia kokemuksia.

Alunperin Huotarista piti kuitenkin tulla maanviljelijä. Sitä varten hän oli käynyt maatalouspuolen koneenkorjaajalinjan ja 1988 tehnyt kotona Katermassa tilakaupatkin. Kaikki näytti olevan hyvin.

Aika pian kauppojen jälkeen Huotarilla alkoi kuitenkin ilmetä allergia- ja astmaoireita ja viljelyn jatkaminen kävi mahdottomaksi.

Hän oli käynyt vuoden 1991 lopussa Oulun yliopistollisessa sairaalassa allergiatutkimuksissa eikä siitä mennyt kuin vuoden vaihteen yli, kun lehdessä oli ilmoitus, joka kiinnitti hänen huomionsa: Kainuun alueelle haettiin suojalaitetarkastajaa. Huotari huomasi siinä mahdollisuuden.

Tässä vaiheessa hän oli aloittanut jo tuulilasinkorjausten tekemisen.

Lama oli tuolloin pahimmillaan ja suojalaitetarkastajan paikkaan oli hulppeat 104 hakijaa. Heistä yhdeksän valittiin haastatteluihin, Pentti Huotari yhtenä.

– Siinä oli kyllä kaikki tähdet kohillaan. Minä pääsin koulutukseen ja siitä se sitten lähti liikkeelle.

Ensimmäiset hälytinten asennustyömaat hän sai heti kurssin päätyttyä Kuhmosta. Laiteinvestointejakaan ei tarvinnut aluksi tehdä paljoa.

– Se lähti aika pienestä. Alussa oli murtohälytinlaiteasennuksia ja putoamissuojainten vuositarkastuksia.

Yrityksen toiminta kuitenkin laajeni pikkuhiljaa.

Nykyisin yrittäjä Pentti Huotari tekee erilaisia nostolaitetarkastuksia, valvontakamera- ja murtohälytinlaiteasennuksia sekä tuulilasinkorjauksia.

Kaikki tapahtuu Kainuun nostolaitetarkastus Oy:n nimen alla.

Nostolaitetarkastuksia Huotari vertaa autonkatsastuksiin.

Nostolaitteesta tarkastetaan rakenne ja turvalaitteiden toiminta, jotta sitä olisi turvallista käyttää ja se toimisi tarkoitetulla tavalla.

Valvontakamerat ja murtohälyttimet ovat kehittyneet Huotarin yrittäjävuosien aikana huomattavasti. Kehityksen hän sanoo olevan niin vikkelää, että alaa täytyy jatkuvasti seurata, jotta ei putoaisi kärryiltä.

Valvontakameroissa kuvien laatu on parantunut ja laitteiden hinnat tulleet alaspäin laatuun nähden.

Yksityisiä ihmisiä kiinnostaa etupäässä pienet vapaa-ajan asuntojen valvontaan sopivat laitteet. Niihin on tullut järjestelmiä, joita pystyy seuraaman ja hallitsemaan puhelimen kautta.

– Langattomana saadaan hälytystieto heti ja kameralla pystytään reaaliajassa katsomaan omalla kännykällä, mitä tapahtuu.

Kainuun Nostolaitetarkastusta työllistää tarkastuspuoli niin paljon, että joskus Huotari oli jopa aprikoinut hälytin- ja valvontakamerapuolesta luopumista, mutta oli kuitenkin luopunut tästä ajatuksesta.

– Vanhoja asiakkaita on niin paljon, että en ilennyt jättää heitä oman onnensa nojaan. Aina kuitenkin tarvitaan laitteiden huoltajaa, ja pitää laittaa uutta. On se siinäkin mielessä hyvä, että se tuo vaihtelua työhön.

Pentti Huotari on täysin työllistetty.

– Lisää jos jotakin ottaisi, saattaisi koko homma levitä käsiin.

Hän tuntee myös olevansa omalla alallaan.

Sydämessä on tuntunut hyvältä tehdä töitä.

A Lisää jos jotakin ottaisi, saattaisi koko homma levitä käsiin.

Pentti Huotari

Fakta

Kainuun Nostolaitetarkastus Oy

Toiminta alkoi 1992 toiminimellä Suojalaitetarkastus Pentti Huotari.

Yhtiömuoto muuttui osakeyhtiöksi ja samalla yritys sai nykyisen nimensä lokakuussa 2016

Toimenkuvaan kuuluvat auto- ja henkilönostimien, kuormaus- ja teollisuusnosturien ja nostoapuvälineiden sekä putoamissuojainten tarkastukset.

Tekee myös tuulilasinkorjauksia sekä valvontakamera- ja murtohälytinasennuksia.

Toiminta-alueena etupäässä Kainuu, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, mutta työskennellyt myös keskisen ja pohjoisen Suomen alueella.

Pentti Huotarin itsensä lisäksi ei muita työntekijöitä.

Jätä kommentti