REFRRER:path /

Järvillä on jo nyt uveavantoja

Vettä nousi paljon järvien ja lampien jäille. Jäällä liikkuminen vaatii edelleen varovaisuutta.

Antero Komulainen

Järvillä ja lammilla vesi on nyt nousemassa jäälle lumen painon seurauksena. Lunta Kuhmossa oli alkuviikosta Kalliojoella 38 senttiä ja Härmänkylässä noin 42 senttiä.

Kuhmolainen pilkkiharrastaja Eino Karppinen kertoi käyneensä jo tämän talven aikana Kainuussa ja kauempanakin kymmenet pilkkikilpailut. Kuhmon järviltä Karppinen totesi, että jään vahvuus lumen alla voi vaihdella samalla järvellä paljon, vaikka mittauskohta ei olisi virtapaikkakaan.

– Parempi tuntea ne paikat, missä jäällä liikkuu. Joulun alla samalla järvellä – ja virtaamattomassa paikassa – saattoi olla jäätä viisi senttiä ja toisella järvellä 15 senttiä. Nyt jäällä on paikoin vettä jopa niin, että siihen muodostuu runsaasti kohvaa, kertoi Karppinen.

Kuhmon kaupungin latumestari Juha Kolehmainen kertoi, että latujen pohjatäitä on tehty kaupungin rantojen ja Tönölänsalmen rantojen suunnilla. Jään vahvuus vaihtelee vielä yllättävästi 10 sentistä 20 senttiin.

-Järvet ovat nyt aika vahvasti vesillä, vettä yli 10 senttiä jään päällä, totesi Kolehmainen, joka toivoi Kuhmon talveen tähän väliin kunnon pakkasia, jotta rantalatujen latupohjat saataisiin järvien rannoilla kuntoon.

Kuhmoniemen puoleisella rannalla jäällä havaittiin uveavantoja, joista tuli vettä jäälle. Ne ovat syntyneet, kun jäät ovat halkeilleet ja sieltä työtyy paineella pulputen vettä jäälle lisää.

Kalastaja Ilari Saukkonen Lammasjärven itäpäästä kertoi, että Luotolan selän suunnalla on rannalla 10-15 senttiä teräsjäätä, selällä jäätä on ehkä hieman vähemmän. Komulainen on liikkunut jäällä varmoissa paikoissa talvella jo paljon, mutta sanoo kulkevansa tietyt salmet moottorikelkalla edelleen aivan rantajäitä pitkin.

– Kun tekee jäälle avannon, niin siihen tule heti 10 senttiä vettä. Ennen vuodenvaihdetta lunta ei ollut jäällä juuri ollenkaan, nyt sitä on jäätä painamassa.

Uveavantoja Ilari Komulainen ei ollut nähnyt, mutta hän arveli että jäähalkeamiin niitä voi tulla.

Komulainen varoitteli, että järvien selillä voi olla paikoin niin paljon vettä, että siitä voi tulla siellä ongelma kelkkailijalle.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti