REFRRER:path /

Kipinä alalle syttyi jo pikkupoikana

Videoklinikan yrittäjä Olli Salminen sanoo, että vaikka laitekorjaukset ovat hankaloituneet monesta syystä, mukavien asiakkaiden ansiosta töihin on ollut aina mukava tulla.

Timo Kyllönen
Olli Salminen kritisoi joidenkin valtakunnallisten huoltoliikkeiden tapaa tehdä liiketoimintaa pelkästä laitteiden tarkastuksesta. - Moni laite jää lähettämättä huoltoon pelkästään siksi, että vain tarkastuksesta ja korjausarviosta seuraa suuri lasku.

Timo Kyllönen

Kun Olli Salmisen koulupäivä kansakoulussa päättyi yhden maissa päivällä, hän ei suinkaan kävellyt suorinta reittiä kotiin, vaan radio- ja tv-korjaaja Pentti Pääkkösen pajalle Kainuuntielle. Kun Pääkkösen työpäivä päättyi, Salminen autteli hänet pyörätuoleineen autoon ja lähti vasta tämän jälkeen kävelemään kotiin Kannintielle.

– Viihdyin siellä ja auttelinkin muun muassa joidenkin tavaroiden nostelemisessa. Pentin valoisa ja ystävällinen asenne jäi varmasti alitajuntaan tuolloin, ja ehkä opinkin vähän jotakin, Salminen muistelee.

Samoihin aikoihin hän korjasi jo pieniä vikoja erilaisissa koneissa.

– Minä etsin ratkaisuja kokeilemalla muun muassa erilaisilla kytkennöillä. Monet olivat ihmeissään, että miten tuosta tekniikasta voi ymmärtää mitään, Salminen nauraa.

Kuhmon Huoltokeskuksen Olli Salminen perusti Juho Haverisen kanssa vuonna 1976 Seilosen matkustajakodin piharakennukseen. Korjattavat koneet olivat pääasiassa radioita ja televisioita, ja yritysten työnjako Pentti Pääkkösen kanssa oli selvä.

– Pentti korjasi pääsääntöisesti Aug. Korhosen vehkeet ja me korjasimme Paikallis-Sähköstä ostetut sen mukaan, mitä merkkejä niissä myytiin. Pentillä oli muun muassa ASA, meillä Philips. Meillä oli aina hyvä yhteistyö Pentin kanssa, molemmille riitti töitä.

Salminen kertoo, että hänen tapaansa toimia yrittäjänä on aina kuulunut avoimuus tietojen kanssa. Tähän häntä kannusti muun muassa eräs tapaus, kun hän ei saanut yrittämälläkään erästä televisiota korjattua. Haverinen, joka oli Salmisen mukaan ”ammattikoulut käyneenä miljoona kertaa pätevämpi”, korjasi tämän television seuraavana yönä.

– Kun kysyin, mikä siinä oli vikana, hän sanoi ettei minunkaan tarvitse tietää kaikkea. Silloin ajattelin, että joskus tulee aika, että minultakin kysytään. Kysytty on, enkä ole koskaan pantannut tietojani kilpailijoiltakaan.

1980-luvun taitteessa Juho Haverinen jäi yrityksestä pois, ja Olli siirtyi mittalaitteineen Tampereen TV-pajan palvelukseen kahdeksi vuodeksi. Sieltä hän palasi Pentti Pääkköselle töihin vuodeksi, kunnes muutti Pirkanmaalle Hannu Niemi Oy:n huollon esimieheksi. Tampereen Videoklinikan hän perusti vuonna 1987 ammattivideolaitteiden huolloksi.

Kun Salmisen vanhemmat alkoivat tarvita Kuhmossa enemmän apua ja hoitamista, Ollin vaimo Leila Salminen muutti Kuhmoon lasten kanssa, ja Olli teki puolentoista vuoden ajan neljän päivän työviikkoa Tampereella.

– Ajoin torstai-iltana Kuhmoon, otin Pieksämäeltä mukaani koneita ja korjasin niitä viikonloppuna täällä. Paluumatkalla Tampereelle palautin korjatut koneet takaisin.

Vuonna 1990 Olli Salminen osti Pentti Pääkkösen liiketoiminnan ja siirsi Videoklinikan Kuhmoon. Pian tämän jälkeen hän perusti Iisalmeen tytäryhtiön ja oli tässä mukana kolme vuotta. Tuolloin yrityksessä oli kahdeksan työntekijää.

Salminen sanoo, että yli 40 yrittäjävuoden aikana toimenkuva on muuttunut kaikessa suhteessa. Koko teknologia-alan alituinen ja ”järkyttävän nopea” muutos on kulkenut kohti kertakäyttöisyyttä ja laitteiden heikompaa rakennetta.

– Esimerkiksi melkein koko nykyinen televisiokalusto menee roskiin vuonna 2020, kun antenniverkossa siirrytään teräväpiirtolähetyksiin.

Valmistajien suhtautuminen laitteiden korjaamiseen on myös muuttunut täysin, mikä on tehnyt pienten huoltojen toiminnan jopa mahdottomaksi.

– Aikaisemmin suuret merkit kouluttivat korjaamaan laitteita, mutta hyvin harva tekee enää sitä. Samalla osa merkeistä ei enää myy varaosia muille kuin valtakunnallisille huoltokeskuksille, tai varaosien hinta on viisinkertaistunut. Ne ovat olleet todella rankkoja takaiskuja.

Varsinainen viallisen osan korjaaminenkin on Salmisen mukaan vähentynyt, sillä yksittäisten komponenttien vaihtamisen sijaan usein vaihdetaan kokonainen piirilevy.

– Se on kallista ja on johtanut myös siihen, että uudet alalle tulevat korjaajat eivät enää osaa korjata ongelmia vaan ainoastaan vaihtaa emolevyjä ja päivittää softaa, Salminen sanoo.

Alan muutoksesta huolimatta osaaville tekijöille on kuitenkin vielä töitä. Videoklinikkaa työllistävät nykyään eniten Samsung-televisioiden takuuhuollot, antennikorjaukset, Olli-sähköpaimenten myynti ja huolto sekä Ultrapointi-tutkapantojen takuuhuolto.

Salminen sanoo yleisesti yrittäjyydestä, että yrittäjän pitää tykätä työstään.

– Minä olen sillä tavalla rikas, että yhtenäkään aamuna ei ole harmittanut lähteä töihin. Siihen suurimpana syynä ovat älyttömän mukavat asiakkaat. Joskun ne ovat liiankin mukavia, kun juttutuokiot venyvät pitkiksi, Salminen nauraa ja palvelee taas hymyssä suin yhden tiskin ääressä pyörähtävän asiakkaan.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti