REFRRER:path /
Jarno Hiltunen
Kuhmon rakennustarkastaja Harri Piirainen haluaa suojella omakotitalojen asukkaita eikä suosittele kenellekään katolle kiipeämistä lumenpudotuksen vuoksi. Ainoastaan suurten hallien kattojen tilanne on syytä tapauskohtaisesti arvioida.

Rakennustarkastaja: Älä kiipeile lumenpudotukseen

Antero Komulainen

Kuhmon rakennustarkastaja Harri Piirainen rauhoittelee niitä kuhmolaisia, jotka suunnittelevat lumien pudottamista talojensa ja mökkiensä katoilta. Omakotitalojen hyvin monien mökkienkin katot kestävät, mutta suurten teollisuushallien kattojen ja muiden vastaavien rakennusten lumimäärää kannattaa arvioida, samoin sellaisten rakennusten joiden kattorakenteissa on pitkä jänneväli.

Viranomaiset tiedottavat Kuhmonkin kohdalta selkeästi erikseen. jos lumen paino ja tiheys muuttuu niin, että jotain ohjeita lumenpudotuksen suhteen tarvitaan.

Piirainen korostaa, että omakotitalojen katoille ei ole syytä mennä lumihommiin. Suurempi vaara on niillä lumityömailla on se, että lumenpudottaja tippuu sieltä itse alas ja loukkaa itsensä. Jos katossa on portaittaisia tasoja, joihin lumi voinut kinostua paksummin, niin ne korkeintaan on syytä poistattaa ammattilaisen ottein ja turvavaljaita käyttäen.

Kuhmossa on lunta eniten Lentiirassa. Vartiuksessa. Korkanan ja Lentuajärven välisellä alueella ja Härmänkylässä. Härmänkylässä lumen vahvuus oli Tasangon mittauspaikalla 89 senttiä, muualla Kuhmon pohjoisosassa noin 80 senttiä, mutta paikallisia eroja voi olla. Ilmatieteenlaitoksen mittauspaikalla Kalliojoella lunta oli tänään keskiviikkona 69 senttiä.

Korkanassa lunta on lähes 90 senttiä. Suomen ympäristökeskuksen lumentiheyskartan mukaan Korkanan ja suman suunnalla lumi on tällä hetkellä Suomen painavinta. Sielläkin omakotitalojen katot kestävät, mutta isojen hallien kattoja kannattaa tutkia.

Helmikuusta ei näyttäisi tulevan mitään pakkaskuukautta eikä Forecan ennusteen mukaan luntakaan ole Kainuun itäosiin enää paljon luvassa. Lämpötila saattaa käydä helmikuun puolivälin jälkeen pikemminkin plussan puolella.

Linkki ympäristöhallinnon lumensyvyyskarttaan

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti