REFRRER:path /

Perukka

Perukassa on kaikki. Kuhmolaisen aihesivusto kertoo kuhmolaisten elämästä perukassa.

« »
Marjatta Kurvinen
Suomalainen maatalous perustuu perheviljelmiin.

MTK: Viljelijöiden ahdinkoa käytetään hyväksi

Marjatta Kurvinen

Nykyisessä halpuuttamiskampanjassa kaupat käyttävät häikäilemättömästi hyväksi viljelijöiden ajankohtaista ahdinkoa, toteaa MTK Pohjois-Suomi.

Kun tuotteiden hinnat ovat laskeneet Venäjän vientikriisin takia, kauppa voi vakuuttaa, ettei hinnanalennusta ole otettu viljelijöiltä, vaikka sieltähän se nimenomaan on otettu, arvioi MTK-Pohjois-Suomi kevätkokouskierroksensa avaustiedotteessa.

Halvennettujen elintarvikkeiden joukossa on runsaasti etenkin maitotuotteita, joiden vienti on vaikeutunut Venäjän vientikiellon takia. S-ryhmän mainonnan tyyli halpuuttamiskampanjan yhteydessä osoittaa, miten kauas kauppa on etääntynyt maatalousyrittäjien todellisuudesta, todetaan tiedotteessa.

Samaan aikaan, kun vähittäiskauppa halpuuttaa, maatalouden tuotantopanosmarkkinoilla ei samaa suuntausta näy. Rehuviljan hinta on tällä satokaudella painunut hyvin alas, mutta rehujen hinnat eivät ole laskeneet samassa suhteessa. Lannoitteiden hinnat ovat viime vuodesta nousseet, vaikka öljyn ja maakaasun hinta on tällä hetkellä poikkeuksellisen matalalla.

Maataloudessa eletään tällä hetkellä poikkeuksellisen vaikeaa aikaa, toteaa MTK Pohjois-Suomi.

Kaikki tuotantosuunnat kärsivät huonosta tuottajahintatasosta ja sekaisin olevista elintarvikkeiden maailmanmarkkinoista. Etenkin vastainvestoineet ja nuoret viljelijät ovat ahdingossa.

MTK Pohjois-Suomi peräänkuuluttaa valtiovallalta vastuuta ja konkreettisia toimenpiteitä vaikean tilanteen yli pääsemiseksi. Tilojen pelastamiseksi tarvitaan vakauttamisjärjestelmä, joka sisältää ainakin valtion lainojen lyhennysvapaiden käyttöönoton ja valtion takauksien tarjoamisen ylimenokauden lainoille.

MTK:n kevätkokouskierros käynnistyi maanantaina Paltamosta. MTK-Kuhmon kokous on torstaina 19. maaliskuuta.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »