REFRRER:path /

Vallitseva suvi ja tuulenpuuskat ratkaisevat paljon sähkönjakelussa

Antero Komulainen

Lähituntien ja -päivien tuulet ja monin paikoin plussan puolelle nouseva lämpötila saattaa auttaa parhaassa tapauksessa paljon Loiste Sähköverkko Oy:n sähköverkon ja -linjojen toimintavarmuudessa. Jos tuuli on sellainen, että se pudottaa puista pois lunta, niin se auttaa paljon aukeilla paikoilla. Sääennusteen mukaan lähituntien tuuli voi olla 4 metriä sekunnissa ja puuskissa jopa 8-9 metriä sekunnissa.

Ilmatieteenlaitoksen päivystävän meteorologin mukaan lunta ja räntää tulee Kuhmoon jatkossakin jonkin verran, mutta ei sada jatkuvasti, mutta jaksottain yhteensä noin 5 senttiä vuorokaudessa. Jäätävää vesisadetta voi tulla alueen korkeimmissa vaaramaisemissa.

Vuosi sitten tammikuussa 2018 Kainuussa vakavissa sähkönjakelukatkoksissa yksi aamuyön aikainen parin tunnin suvi auttoi tilannetta erittäin paljon.

Loiste Sähköverkko Oy:n käyttöasiantuntija Mikko Leinonen sanoi tänään lauantaiaamuna paikallislehti Kuhmolaiselle, että oikea-aikainen suvi ja tuuli kyllä auttaisi nytkin erityisesti aukeimmilla paikoilla, mutta metsän sisässä ja vaaroilla tuulikaan ei yleensä lumia pudota linjanvarsipuista.

Kuhmossa oli sähkökatkos Härmän- ja Kuusamonkylän suunnalla lauantaiaamuna. Sen aiheutti linjalle lumen painosta kaatunut puu. Vika oli jo korjattu aamupäivään mennessä. Tänään lauantaina kello 12 aikaan ei ollut yhtään sähkökatkosta Loiste Sähköverkko Oy:n Kainuun kartalla. Kuhmossa tuulet olleet 3-4 metriä sekunnissa ja puuskat 7 metriä sekunnissa.

Vastaavasti jos lumi ei tule suven ja tuulen aikana puista alas, niin pakkaset tiistaista perjantaihin tiukentavat niitä oksiin edelleen ja sähkönjakelun kannalta haastava tilanne jatkuisi.

Loiste Sähköverkko Oy on joka tapauksessa varautunut viikonlopun tilanteeseen lisäämällä henkilöstöä viankorjaukseen, raivaukseen ja asiakaspalveluun. Varalla valmiudessa on 20 sähköasentajaa, alkuvaiheessa yksi urakoitsija monitoimikone ja kuusi metsuria on lähtövalmiudessa ja lisäksi Kajaanissa vikapäivystyksessä vuoron vahvuus on tuplattu ja heilläkin on varahenkilöt.

Jätä kommentti