REFRRER:path /

Romaani äärioikeiston noususta Suomessa

Aleksanteri Kovalaisen toinen romaani tarttuu laajaan ja ajankohtaiseen aiheeseen: rasismin, äärioikeiston ja oikeistopopulismin nousuun.

Jarno Hiltunen
Aleksanteri Kovalainen vastasi myös yleisön kysymyksiin. Tilaisuuden juonsi Eila Valtanen

Jarno Hiltunen

Zebedeah Kiukkonen lähtee mukaan Kansan kita -nimiseen järjestöön, jonka toveripiiri jakaa Zebedeahin huolen maahanmuuttajista ja islamista.

Järjestö pyrkii vaikuttamaan Suomen politiikan suuntaan, mutta se ei kaihda myöskään kadun haltuunottoa.

Kansallinen herätys, Aleksanteri Kovalaisen toinen romaani, kertoo äärioikeiston ja fasismin noususta Suomessa.

Alkusysäyksen romaanille toi syksy 2015, jolloin pakolaiskriisin seurauksena alkoivat kierrokset käydä kuumina maahanmuuttoon ja rasismiin liittyvissä keskusteluissa. Kovalaisesta ilmiöitä oli syytä tutkia tarkemmin.

Internetissä oli paljon sitä sivuavia asiantuntevia blogeja, ja myös Facebookissa asiaa käsiteltiin. Aihepiiriin tarttuvista sivustoista tuntui olevan jopa ylitarjontaa.

Romaanimuoto oli Kovalaisesta parhain tapa lähestyä oikeistoradikalismia, jolloin aihetta saattoi kypsytellä rauhassa.

Romaanilla on myös kaiken sisäänsä sulkeva luonne.

– Romaanissahan voi tehdä periaatteessa mitä tahansa. Siinä on erilaisia mahdollisuuksia käsitellä aihepiiriä myös tunnetasolla, sanoo Kovalainen.

Monimutkainen ja yhteiskunnallinen teema mahdollisti sen tarkastelun usealta eri kantilta.

Kansallisessa herätyksessä on neljä pääteemaa, joista Kovalaisen mukaan tärkein kuvaa oikeistoradikaalin liikkeen toimintaa, sen ruohonjuuritasoa.

Muiksi teemoiksi hän mainitsee oikeistopopulismin, poliittisen väkivallan ja median roolin.

Ilmiöiden kehityksen taustan tuntemiseksi täytyy palata 1980-luvun loppupuolelle, jolloin uusliberalismi aloitti voittokulkunsa.

– Kun kaikki vannovat uusliberalismin nimeen, meillä ei silloin ole mitään näkemystä siitä, mihin arvoihin tämän yhteiskunnan pitäisi perustua, keitä me olemme tai mihin suuntaan olemme menossa. Kovalainen sanoo.

Kovalaisen mukaan näin syntyi arvotyhjiö, joka yhdistettynä kasvaviin tuloeroihin antoi tuulta oikeistoradikalismin ja -populismin purjeisiin. Ilmiöt puhuttelevat ihmisiä, jotka eivät pysy kovassa kyydissä mukana.

– Heille se on ikään kuin vihan polttoainetta ja tätä kautta löytyy myös helppo selitys sille, miksi asiat ovat kurjasti.

Kuhmon Talven osana olleen kirjailijaillan nimenä oli Jakautuuko Suomi. Kovalaisen mukaan maahanmuuttoon liittyvät kysymykset jakavat kansaa ja se näkyi paitsi vuonna 15 niin myös puolueitten valtasuhteita horjuttaneissa eduskuntavaaleissa.

– Oikeistopopulistisen perussuomalaisten jytkythän perustuivat maahanmuutolle tai EU-aiheella ratsastamiseen, Kovalainen sanoo.

Vaikka maahanmuutto ei ehkä ole suomalaisen yhteiskunnan tärkein kysymys, on se merkittävä.

– Se koskettaa 15 – 25 prosenttia äänestäjistä. Maahanmuutto on myös Ruotsissa ja Saksassa vaa’ankielikysymys horjuttaessaan aikaisempien isojen puolueiden suhteita..

Kovalaisen mielestä myös muiden puolueiden olisi otettava kantaa maahanmuuttoon, jotta sitä ei annettaisi yksin oikeistopopulistien monopoliksi.

– Pitäisi ehkä osata vetää rajoja ja tehdä maahanmuutosta jollakin tavalla hallitumpaa, mutta sillä tavalla, että kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja varmistetaan, että turvapaikkaprosessi toimii.

Alaotsikkona Kansallisessa herätyksessä on dokumentaarinen fantasia. Vaikka romaaniin on poimittu paljon todellisuudesta, on siinä käytetty myös taiteen keinoja.

– Yritän tuoda asioihin ristivalotusta ja tehdä vaihtoehtohistorian: `katsokaa näin asiat olisivat voineet mennä ja huomaatteko, että tämä muistuttaa tavattoman paljon sitä, miten ne ovat menneet tai ovat menossa`.

Kuka?

Aleksanteri

Kovalainen

Filosofi ja kirjailija

Syntynyt Oulussa 1978 ja kasvanut Kuhmossa

Koulutukseltaan filosofian tohtori

Asuu perheineen Tampereella

Esikoisteos Mädän elämän alkeet ilmestyi 2016 nimellä Heikki A. Kovalainen

Nyt ilmestynyt Kansallinen herätys on Kovalaisen toinen romaani

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti