REFRRER:path /

Maaseudun asiat yleiseen keskusteluun

Harvaan asutun maaseudun verkoston eilen julkaisemat teemat – muun muassa yritysten elinvoimaisuus, koulutus, luonnonvarat ja turvallisuus – ovat erinomaisia eduskuntavaalien keskustelunaiheita sekä hama-alueen että koko maan hyvinvoinnin näkökulmasta.

Verkosto on tehnyt tavoitteellista ja laadukasta työtä nostaakseen esille suoraan harvaan asutun alueen ihmisiin ja elinvoimaan vaikuttavia ja korjausliikkeitä kaipaavia asioita. On toivottavaa, että mahdollisimman moni näistä saisi paikkansa myös tulevassa hallitusohjelmassa.

Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK keskiviikkoisessa puheenjohtajien vaalipaneelissa oli esillä monia samoja teemoja liittyen paneelin ilmastoaiheeseen. Harmillisesti – joskin odotetusti – keskustelu ja sen jälkipyykki saivat vastakkainasettelun piirteitä suurten kaupunkien ja muun Suomen välille.

Ensimmäinen askel sekä ilmastokysymyksessä että harvaan asuttua maaseutua koskevassa keskustelussa on päästä eroon tästä vastakkainasettelusta. Voimakkaassa kaupungistamisen puolustamisessa näyttää hieman koomisesti unohtuneen, että ei ole olemassa kaupunkeja ilman maaseutua. Jossakin on aina maaseutu ja alkutuotanto, joka on kaiken ravinnon lähde. Jos tuo maaseutu ei ole omassa kotimaassa, se on naapurissa tai vielä kauempana.

Tämän todellisuuden näkemättä jättäminen ei ole kehittämistä vaan koko maan elinvoiman taannuttamista.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti