REFRRER:path /
Päivi Eskelinen
Turkinkyyhky 25.4. Lamminpään pihakoivussa. Luultavasti se nähtiin Sipisillä 28.4. ja Kajaanissa 29.4.

Yksinäisiä Lamminpäässä

Akkunani alle, lintujen ruokintapaikalle ilmaantui 20.11. yksinäinen pulmunen. Se tankkasi matka-evääkseen kauranjyviä kolmena päivänä. Toivon sen selviävän etelän talvehtimisalueelleen ja tulevan kavereidensa kanssa takaisin huhtikuussa tuoden kevään tullessaan. Yksinäisyys ei näyttänyt haittaavan sitä.

Siitä sain lisää rohkeutta ja voimaa jatkaa yksinäistä asumista syntymäkotonani kuten niin monet muutkin ikä- ja kohtalotoverini.

Viimeisin asuinkaveri, nätti ja virkeä pystykorvani Seti joutui hukkaparin tappamaksi pari viikkoa sitten. Tuo pulmunen innosti minut kertomaan muistakin lintumaailman yksinäisistä, joita olen saanut seurailla akkunastani tämän vuoden aikana.

Huhtikuun 18. päivä korpit härnäsivät nuorta merikotkaa kotilammen jäällä. Vanhaa merikotkaa näin kolme kertaa. Viimeisin havainto oli 24.8., kun se iski piisamin ja söi sen piisaminpesän päällä niin, että ei jäänyt muuta kuin karvatuppoja todisteeksi.

Mahtoiko se olla pesivä, koskapa elokuu ei ole vielä merikotkan muuttokuu, ja se lähti joka kerta lammelta samaan ilmansuuntaan?

Suurena rastaspäivänä 20.4. yksinäinen tundrametsähanhi yritti kaveerata lammen joutsenparin kanssa. Joutsenet eivät siitä piitanneet, mutta eivät sitä hätyytelleetkään.

Hieraisin silmiäni kun 23.4. illalla lähipellolla ruokaili yksinäinen valkoposkihanhi. Se oli vielä seuraavana aamuna pellolla ja oli saanut seurakseen toisen yksinäisen, luultavasti saman tundrametsähanhen, joka pyrki joutsenten seuraan.

Seuraavakin yksinäinen oli lintu, jota en ole aiemmin Lamminpäässä nähnyt. Tullessani Setin kanssa aamulenkiltä 25.4. pihalta lehahti koivun oksalle lintu, jonka tunsin kyyhkyksi.

Kun sain kiikarin silmilleni, näin että se oli aikuinen turkinkyyhky, jonka kiivaan lentoonlähdön luulin nähneeni 21.11.2010 lähikankaalla.

Kun näin Jouni Ruuskasen kuvan idän turturikyyhkystä, korjattakoon vuonna 2010 tässä lehdessä esittämää lintukatsaustani niin, että tuolloin kyseessä oli idän turturikyyhky. Tuo turkinkyyhky söi ruokintapaikkani jäämiä vielä seuraavana päivänä, mutta sitten se lähti kohti länttä, koskapa siitä oli seuraavina päivinä havaintoja Sipisillä ja Kajaanissa.

Toukokuun 7. päivä ilmaantui pihalle monilajisen rastasparven mukana sepelrastasnaaras, joka päivysti kaivon ja savusaunan väliä neljänä päivänä.

Edellisen kerran olin nähnyt tämän harvinaisen tuntureilla pesivän lintulajin koiraan vuosia sitten, kun pelastin sen varpushaukan kynsistä Mellan kotini rantasaunan polulla. Satuin sattumalta paikalle haukan iskiessä.

Juhannuksen alla alkoi lähipelloilta kuulua ruostuneen saranan narahduksia muistuttavia ääniä, kun yksinäinen ruisrääkkäkoiras kutsui epätoivoisesti puolisoa. Vasta kun Raution miehet korjasivat heinäsadon pelloilta ”ruislintu” häipyi muille maille. Se oli ensimmäinen kuulemani ruisrääkkä Lamminpään pelloilla.

Kotirannalla 3.7. huudellutta meriharakkaa pidin yksinäisenä kulkurina, joita olin nähnyt ja kuullut edelliskesinä. Kuitenkin ollessani kitkemässä perunamaata 11.7. päältäni lensi kaksi murrosäänistä meriharakan poikasta, joten tuon ”piippua huutelevan” aikuisen meriharakan kohdalla oli yksinäisyys todennäköisesti vaihtunut onnellisesti sujuneeseen perhe-elämään ensimmäistä kertaa näillä seuduilla.

Ensimmäinen kerta oli Lamminpään tuntumassa myös se, kun näin ja kuulin tiklikoiraan, kun se lauleli venevalkaman koivussa 23.7. Sillä saattoi olla puolisokin mukanaan, mutta kyllä se oli vaeltaja.

Kun luetteloon lisätään vielä yksinäinen haarahaukka, jonka vävyni hoksasi Lamminpään akkunasta 30.7., niin siinäpä ovat ne lintumaailman yksinäiset, joita olen nähnyt tai kuullut Lamminpään pihapiirissä tänä vuonna.

Mitenhän lintuvieraani ovat kokeneet yksinäisyytensä?

P.S. Tätä kirjoittaessani ruokintapaikalle tuohon akkunan alle lennähti varsin tummasävyinen peippokoiras, jonka useimmat lajitoverit ovat jo Itämeren eteläpuolella.

Alpo Komulainen

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti