REFRRER:path /

Yrttimaan talvi lumen suojissa

Monet ehkä tuskailevat, kun vielä tuli pakkaset ja luntakin sataa. Minusta on mukava, että talvi ei vielä loppunut, koska en usko, että kevät ihan oikeasti olisi vielä tullut.

Hiihtäjät varmasti iloitsevat uudesta lumesta, jos eivät ole vielä ehtineet laittaa suksia kesäteloille. Hiihtely keväthangilla jäi kyllä vähiin, kun hanget jo melkein hävisivät.

Itse iloitsen siitä, että yrttien taimet eivät ehtineet vielä paljastua kokonaan lumen alta, ja uusi lumi parantaa tilannetta.

Sain viime kesänä hieman erikoisemman ja vaikeammin lisättävän kasvin yrttitarhaani. Ranskalainen rakuuna on arvostettu mausteyrtti, jonka pitäisi kyllä viihtyä näilläkin korkeuksilla, mutta pakkasta ilman lumen suojaa se ei kestä.

Ranskalaisen rakuunan siemeniä on turha kaupasta etsiä, sillä sitä voi lisätä vain kasvullisesti ja siksi huoleni viime kesäisistä taimista on olemassa. Onneksi peittelin saamani taimet syksyllä vielä havunoksilla, joten toivotaan, että ne kevään tullen lähtevät iloisesti kasvamaan.

Toivottavasti vähälumiset talvet eivät liiaksi lisäänny, sillä yrttimaalle lumen tuoma suoja on tärkeä edellytys onnistuneeseen viljelyyn. Yllättävän moni yrtti kasvaa hyvin näinkin pohjoisessa, ja lopputulos on voimakasarominen pitkien ja valoisien kesäöiden ansiosta.

Myös monella mansikan viljelijällä on varmasti huoli taimistaan. Todennäköisesti talvituhoja tulee tavallista enemmän, jos lumet ovat ehtineet sulaa taimien päältä.

Talven jatkuminen on siksikin hyvä asiat, että viljelysuunnitelmat eivät suinkaan ole vielä valmiit ensi kesäksi. Kun lunta sataa ja pakkanen paukkuu, niin voi ainakin kuvitella, että vielä on reilusti aikaa tehdä suunnitelmia. Tosin kalenteria kun katsoo, niin kyllähän se kevät sieltä vääjäämättä tulee. Taimikasvatus on jo onneksi aloitettu ja ikkunan edustat täyttyvät pian pienistä versoista.

Neljä vuodenaikaa on rikkaus. Jos lokakuussa olisi pitänyt aloittaa taimikasvatus, niin tekemättä olisi saattanut jäädä. Nyt pitkän ja pimeän talven jälkeen sitä odottaa jo innolla, että pääsee ulkotöihin ja kasvimaan kimppuun.

Kalenteria, kun
katsoo niin kyllä kevät sieltä tulee”

Jätä kommentti