REFRRER:path /
Marjatta Kurvinen
Juminkeon Sirpa ja Markku Nieminen vastaanottivat Oltermannin sauvan.

Elämäntyönä tiedon levitys

Tunnustus: Lehdistökerho huomioi karjalaisen kulttuurin tunnetuksitekijät

Marjatta Kurvinen

Kainuun Lehdistökerhon Oltermannin sauva on myönnetty Juminkeko-säätiölle.

Tunnustus myönnettiin säätiön tekemästä työstä karjalaisen kulttuurin säilyttäjänä ja elvyttäjänä, Suomen kansalliseepoksen Kalevalan perinteen ja lähtökohtien tutkimuksen syventäjänä sekä kansainvälisen tiedon laajentajana.

Oltermannin sauva myönnetään Vuoden hyvälle tiedottajalle Kainuussa. Tällä kertaa tunnustuksella huomioitu Juminkeko on jo vuosikymmenten ajan tehnyt työtä levittääkseen tietoisuutta karjalaisesta ja kalevalaisesta kulttuurista.

Työ jatkuu. Vastaanottaessaan tunnustusta Juminkeon Markku Nieminen kertoi, että Juminkeon kynnys on yritetty pitää matalana, ja lasten ja nuorten suhteen siinä on onnistuttukin. Pitkäjänteisen työn avulla vaikeaselkoisesta kylttyyristä voi tulla kaiken kansan kulttuuria.

Professori Pekka Laaksonen totesi jo vuonna 2010, että Juminkeon ja sitä edeltäneen Kuhmon Kulttuurikornitsan 25 vuoden aikana nopeasti edennyt kehitystyö ja saavutukset ovat huikeita.

– Runolaulu-Akatemian perustamista edeltänyt kansanmusiikin tutkimustyö on ollut uraauurtavaa. Se on luonut toimivat yhteistyökontaktit alan yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, totesi Laaksonen.

Lehdistökerho toteaa tunnustuksen perusteluissa, että Sirpa ja Markku Niemisen 1970-luvulla syttynyt kiinnostus karjalaiseen kulttuuriin on vuosikymmenien työn tuloksena kehittynyt kansainvälisen, korkean tason kulttuuritoiminnaksi.

Kalevala kietoutuu yhä useamman suomalaisen ja Juminkeossa vierailevan mieliin osana kuhmolaista kulttuurikokonaisuutta.

Vastuksista huolimatta Markku ja Sirpa Nieminen ovat yhdessä alan asiantuntijoiden, opetusministeriön virkamiesten sekä lääni- ja aluetason vaikuttajien avustuksella luoneet korkeatasoisen ja kehittyvän kulttuurikeskuksen.

Juminkeko-säätiön työn merkitys ymmärretään nyt entistä laajemmin ja se hyväksytään tärkeäksi osaksi kuhmolaista kulttuuria. Näyttelyt ja tapahtumat tuovat kalevalaisuuden ja vienankarjalaisen runolaulanta- ja kulttuuriperinteen Juminkeossa piipahtavien ulottuville.

Jätä kommenttiMikä?

Kainuun Lehdistökerho on vapaamuotoinen kainuulaisten toimittajien ja tiedottajien kerho, joka jakaa vuosittain hyvän tiedottajan tunnustuksena Oltermannin sauvan.

Sauvan ovat saaneet muun muassa Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen, Kajaanin Hokin tiedottaja Katja Oittinen, Kajaanin Generaattori, vanhempi konstaapeli Ville Hokkanen, Eurooppa-tiedottaja Seija Rossi, Kainuun Prikaatin tiedottaja Satu Hujanen, Kajaanin amk:n markkinointisuunnittelija Hanna Roivainen ja Kajaanin kaupunginteatterin tiedottaja Pirjo Palo-Tiikkaja.