REFRRER:path /
Martti Huusko
Rämsänrannan runoruhtinas -draamakonserttiin esiintyjät saapuivat yleisön välistä. Kulkuetta johtaa Iki Kiantoa esittänyt Martti Niskanen ja hänen takanaan Jooseppi Kenkkusen roolissa ollut Esa Ruuttunen

Korpilain mahtikaikuja

Draamakonsertti: Rämsänrannan runoruhtinas vangitseva otos Iki-Kiannon tuotannosta

Aino Isojärvi

KATSO VIDEO

Kirjailija Ilmari Kiannon runotuotantoa ammentava draamakonsertti Rämsänrannan runoruhtinas sai ensiesityksensä Suomussalmen Alvarin salissa keskiviikkona. Päiväesityksessä kuulijoita oli yli sata ja illalla paikalle piti tuoda lisätuoleja.

Alunperin näytelmäksi kirjoitettu, mutta lopulta konsertiksi typistetty esitys keräsi kiitosta toimivasta kokonaisuudestaan ja koskettavista sävelmistään.

Runoruhtinaan tarina nosti esille merkkikohtia Kiannon elämänvaiheista, heijastellen teemoissaan niin sota-ajan haikeutta kuin kotiseudun menetyksestä johtuvaa kaipuuta, huipentuen lopulta maljannostoon koko Kainuun maakunnalle.

Käsikirjoittaja ja konsertin kertoja Seppo Kämäräinen kokee projektin kautta vihkiytyneensä Kiannon elämään ja tuotantoon täysin uudella tavalla.

– Kiannosta on haastavaa keksiä uusia näkökulmia, sillä aiheesta on luotu hyvin erityyppisiä esityksiä. Tämän esityksen kantavana voimavarana ovat Kiannon runot, jotka usein jäävät tunnetuimpien teosten varjoon.

Erityisenä tietolähteenä Kämäräinen kiittelee Kiannon tytärtä Raija-Liisa Kiantoa, jonka 14-vuotiaana kirjoittamaa runoa Mitt hem kuultiin myös esityksen aikana.

– Kirjoitin runon, kun luulin menettäneeni Suomussalmen iäksi. Silloin olin jo unohtanut suomen kielenkin, Raija-Liisa Kianto muistelee.

– Olen ilahtunut lopputuloksesta, sillä esitykseen on löydetty paljon mielenkiintoisia oivalluksia.

Runoruhtinaan mieleenpainuvinta antia ovat säveltäjä Risto Vähäsarjan rakentamat, vaivattomasti soljuvat melodiat ja nyanssit, jotka jättävät runsaasti tilaa teksteille.

– Tällaisessa konsertissa musiikin ei tule ollakaan itsetarkoituksellista, vaan tukea ja kasvattaa sanojen merkitystä.

Myös sanoittaja Vexi Salmea pyydettiin kynäilemään muutama juonta tukeva runo Ikin tuotannon lisäksi. Salmen terävät alleviivaukset voimistavat konsertin kerrontaa ja tähdentävät Kiannon suitsuttamaa yhteiskuntakriittisyyttä.

– Vexi on perehtynyt laajasti historiaan, ja hänen kuvauksensa ovat äärimmäisen eläviä, Vähäsarja luotsii.

Oopperalaulaja Esa Ruuttunen kertoo työskennelleensä Vähäsarjan kanssa aikaisemminkin ja mieltyneensä tämän sävellyksiin.

– Konsertti on rakennettu vaativalla aikataululla, joten mukava jännitys on pinnassa. Silti tämä projekti on ollut äärimmäisen antoisa. Kiannon elämä oli värikäs ja vaiheikas. Hän oli rehellinen tarkastelija, joka kehotti pitämään silmät auki totuudelle.

Rehentelevä loppunumero Kainuun kuninkaasta eli Urho Kekkosesta tuo iloa ja lämpöä esitykseen, joka seilaa läpi katkeruuden ja riipivän epätoivon.

”Eteenpäin mennään, konstilla minä hyvänsä” jäävät Kiannon viimeisiksi sanoiksi vaikeuksista huolimatta.

Oman värinsä tuo uudelleen sävelletty, alkuperäisellä sanoituksella kajautettu Nälkämaan laulu, jonka sovitus huokuu ylpeyttä ja toivoa.

Säveltäjä Risto Vähäsarja totesi tunnelman Alvarin salissa olleen hieno.

– Voimme kaikki olla tyytyväisiä esitykseen. Vastaanotto Suomussalmella oli suurenmoinen. Erityisen kiitoksen haluan antaa Esa Ruuttuselle, joka toi esitykseemme syvyyttä omalla taiteellisuudellaan ja persoonallaan, säveltäjä vielä kommentoi.

Nälkämaan laulu

Kantavana voimavarana ovat Kiannon runot, jotka usein jäävät tunnetuimpien teosten varjoon.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommenttiFakta

Rämsänrannan runoruhtinas, dramatisoitu laulukonsertti Ilmari Kiannon elämästä

Laulujen sanat: Ilmari Kianto ja Vexi Salmi

Käsikirjoitus: Seppo Kämäräinen

Laulujen sävellys: Risto Vähäsarja

Taustatiedot: Raija-Liisa Kianto

Tuotanto: Ilmari Kianto -seura

Päärooleissa: Ilmari Kianto: Martti Niskanen, Elsa-Maria, Ikin vaimo: Eija-Riitta Airo-Karttunen, Raija-Liisa, Ikin tytär: Helena Vähäsarja-Haataja, Aino-Kaino, piika: Katri Kantola, Jooseppi Kenkkunen: Esa Ruuttunen, Urho Kekkonen: Juha Vähäsarja

Kuorolaiset: Meeri Keränen, Ludmila Julkunen, Pertti Karjalainen, Pekka Jauhonen, Sisko Haataja, Lea Niskanen