REFRRER:path /

Kaivokset

Kaivokset-aihesivulle kootaan Sotkamo-lehden jutut kaivostoiminnasta Sotkamossa. Mitä kuuluu Talvivaaraan, Sotkamo Silverille tai Mondo Mineralsille, selviää Kaivokset-aihesivulta.

« »
Jukka Keränen
Ministeri Jan Vapaavuori esikuntineen piinapenkissä Kajaanin valtuustosalissa.

Talvivaara: Pakko juoksuttaa – hallitusti

Jukka Keränen, Miika Manninen

Talvivaara-asioista hallituksessa vastaava elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) joutui tiukoille kansalaisten kyselytunnilla perjantai-iltana Kajaanin kaupungin valtuustosalissa, joka oli ääriään myöten huolestuneita kansalaisia muun muassa Kajaanista, Sotkamosta ja Pohjois-Savosta. Luontoaktivistien lisäksi tilaisuudessa oli läsnä myös kymmeniä Nuasjärven ranta-asukkaita.

Pöydän taakse asettunut ministeri esikuntineen joutui perustelemaan kyselijöille, miksi veden juoksuttaminen on pakko tehdä. Vapaavuori korosti useaan otteeseen, että kolmen vuoden takaiseen kipsisakka-altaan vuodon tapaiseen tilanteeseen ei saa ajautua nyt missään tapauksessa.

– Lähiviikkoina ollaan tilanteessa, joka on kriittinen veden määrän suhteen. Kysymys on siitä, että hallitusti juoksutetaan samanlaisia vesiä pois, mitä on juoksutettu alkuvuosi ja viime vuosi, Vapaavuori korosti kuulijoille, joilta tuli kymmeniä kriittisiä puheenvuoroja.

Eli ministerin viesti oli, että kyse on puhdistetusta jätevedestä. Nyt kaivosyhtiön oman hakemuksen asettamat rajat pysäyttivät juoksutukset.

Ministerin mukaan Talvivaaran kaivoksen tulevaisuus riippuu pitkälti siitä, miten kaivoksen kriittisiin mittasuhteisiin paisunut vesitilanne hoidetaan. Talvivaarassa on tällä hetkellä kolmen sortin vesiongelmia: akuutti, keskipitkän ja pitkän ajan vesiongelma.

Vettä Talvivaarassa on tällä hetkellä yli yhdeksän miljoonaa kuutiota. Konkurssipesän laskelmien mukaan altaat ovat täynnä kahden viikon sisällä.

– Nykyisten ympäristölupien mukaisesti vesiasiaa ei voi enää hoitaa, joten se on hoidettava kuntoon ohijuoksutuksin joko aluehallintoviranomaisen myöntämällä luvalla tai sitten ely-keskuksen luvalla.Ministerin mukaan liikavesien juoksuttaminen kaivokseen ei ratkaise ongelmaa, koska se vain lisäksi likaisten vesien määrää. Samoin patojen korotus oli poissuljettu vaihtoehto.

Vapaavuoren mukaan konkurssipesällä on vielä hetki aikaa odottaa avin päätöstä hakemaansa ympäristölupaan ohijuoksutuksista, mutta mikäli vesitilanne muuttuu pahemmaksi päätöstä odotettaessa, ely-keskus voi tarttua tilanteen ohjaksiin.

Ely-keskus voi antaa tilanteen niin vaatiessa hallintopakkopäätöksen, joka mahdollistaa ohijuoksutukset ympäristönsuojelulain mukaisen, kriisitilanteita koskevan poikkeusmenettelyn mukaisesti. Päätös on odotettavissa ensi viikon aikana. Purkuputkipäätös, puoleen tai toiseen, on taas tulossa huhtikuun loppuun mennessä.

Vapaavuoren mukaan vesitaseen hoitaminen on Talvivaaran kaivoksen mahdollisten kauppojen edellytys. Hänen mukaansa myös louhinnat pitäisi päästä aloittamaan kaivoksella ensi kesän aikana.

– Mikäli tämä akuutti vesikriisi saadaan kunnialla hoidettua ja kaivoksen vesienhallinta pidemmällä aikavälillä tasapainoon, uskon, että Talvivaaran kaupat saadaan vietyä loppuun.

Brittiläinen sijoitusyhtiö Audley Capital on tehnyt ehdollisen sopimuksen Talvivaara Sotkamo Oy:n liiketoiminnan ostamisesta.

Vapaavuoren mukaan kauppojen syntymiselle ei ole olemassa lukkoon lyötyä päivämäärää.

Vapaavuoren mielestä purkuputki on tällä hetkellä uskottavin vaihtoehto Talvivaaran vesitaseen hoitamiseksi kuntoon.

Vapaavuoren mukaan valtio on saneerausuutisten jälkeen hoitanut Talvivaaran asioita niin hyvin kuin on pystynyt.

Ely-keskus saa häneltä kohtalaisen hyvän arvosanan Talvivaaran asioiden hoitamisesta vaikeassa tilanteessa, mutta valtion omistama sijoitusyhtiö Solidium sen sijaan saa kriittistä palautetta.

– Solidium toimi Talvivaaran kanssa löperösti. Sen olisi pitänyt ymmärtää aiemmin, että Talvivaara ajautuu yrityssaneeraukseen.

Valtio on nyt pistänyt Talvivaaraan rahaa konkurssin jälkeen yli 58 miljoonaa euroa eli noin 10 miljoonaa euroa kuukaudessa. Lisäbudjetissa Talvivaaraan varattiin 100 miljoonan euron potti.

– Kaikki varat on ohjattu konkurssipesälle. Rahasta ei jää kiinni, ettei ympäristöasiaa hoideta vastuullisesti.

Kyselytunnin alku viivästyi yleisöryntäyksen takia. Ongelmia tuotti myös äänentoisto, kun salin ainoa irtomikrofoni ei aluksi toiminut. Monet puheenvuorot jäivät suurelta osalta yleisöä kuulematta, koska Kajaanin kaupungilla ei ollut toista mikrofonia kysymyksiä varten.

Edit: Lisätty kyselytunnin antia 18.30

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »