REFRRER:path /

Kaivokset

Kaivokset-aihesivulle kootaan Sotkamo-lehden jutut kaivostoiminnasta Sotkamossa. Mitä kuuluu Talvivaaraan, Sotkamo Silverille tai Mondo Mineralsille, selviää Kaivokset-aihesivulta.

« »
Pertti Granqvist
Piikkilanka-aidalla ympäröity, Ursus-nimeä kantava uraanilaitos seisoo nyt Talvivaaran tehdasalueen lounaiskulmassa ilman käyttölupaa.

KL: Talvivaaran uraanilaitos halutaan käyttöön

Terrafame Oy haluaa käynnistää Talvivaarassa uraanilaitoksen, johon on investoitu jo aiemmin 75 miljoonaa euroa, kertoo Kauppalehti.

Uraanilaitoksen käyttöönotto vaatisi vielä viiden miljoonan euron lisäinvestoinnin.

Terrafamen operatiivisen asiantuntijahallituksen puheenjohtajan Lauri Ratia toteaa Kauppalehden haastattelussa, että kysyntää uraanille on olemassa. Laitos tekisi toimiessaan Suomesta pitkälti uraaniomavaraisen.

– Tuotantomme kattaisi suurin piirtein koko Suomen ydinvoimateollisuuden tarpeen, Ratia sanoo.

Piikkilanka-aidalla ympäröity, Ursus-nimeä kantava laitos seisoo nyt tehdasalueen lounaiskulmassa ilman käyttölupaa.

Laitos tarvitsee toimiakseen myös Euratomin ja valtioneuvoston luvat.

Jos ja kun nikkelin ja sinkin tuotanto saavuttaa suunnitellut 30 000 ja 64 500 vuositonnin tasot, uraanin talteenotto olisi Ratian mukaan loogista.

Laitos voisi tuottaa Yellow Cake -uraanioksidia noin 250 tonnia vuodessa. Nykyisin kaivoksen prosessissa erotetaan päätuotteina nikkeli ja sinkki, mutta osa hyödynnettävissä olevista mineraaleista, kuten uraani, päätyy pääosin kipsisakka-altaaseen.

Tulevaisuudessa Terrafame haluaisi ottaa talteen myös muut kaupallisesti hyödynnettävät harvinaiset maametallit kuten skandiumin.

Terrafamelle uraanin talteenotto toisi 40 miljoonan euron vuosiliikevaihdon lisäyksen.

Valtion omistama Terrafame julkistaa tilinpäätöksen ja ensimmäisen vuosineljänneksen luvut torstaina Helsingissä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »