REFRRER:path /

Kaivokset

Kaivokset-aihesivulle kootaan Sotkamo-lehden jutut kaivostoiminnasta Sotkamossa. Mitä kuuluu Talvivaaraan, Sotkamo Silverille tai Mondo Mineralsille, selviää Kaivokset-aihesivulta.

« »

Terrafamella valoa näkyvissä

Valtio antaa 100 miljoonaa euroa lisärahoitusta. Vesitilanne ja työturvallisuus parantuneet merkittävästi

Juha Neuvonen
Terrafamella oli perjantaina täysi tohina. Kaivosyhtiö saa valtiolta lisärahoitusta.

Jukka Keränen

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on päättänyt myöntää Terrafame Oy:lle 100 miljoonan euron lisärahoituksen puoleksi vuodeksi.

– Terrafamen kaivoksen ylösajon edetessä ympäristöturvallisuus on parantunut ja operatiiviseen toimintaan liittyvät epävarmuudet ovat olennaisesti pienentyneet. Valtio-omistajan näkökulmasta voidaan arvioida, että kannattavaan kaivostoimintaan on olemassa aiempaa paremmat edellytykset. Myös nikkelin ja sinkin hintakehitys on ollut suotuisaa, toteaa elinkeinoministeri Olli Rehn hetki sitten valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudessa.

– Yksityiseen rahoitukseen liittyvä prosessi on edennyt myönteisesti. Tavoitteena on edelleen varmistaa yritykselle jatkorahoitus vuoden 2016 loppuun mennessä. Sallimalla neuvottelujen jatkuminen tarvittaessa vuoden vaihteen yli, haluaa hallitus varmistaa Terrafamelle mahdollisuuden saavuttaa paras mahdollinen neuvottelutulos toiminnan jatkamiseksi, ministeri Rehn sanoo.

Kaivos tuottaa tällä hetkellä tappiota 10 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Tarkoituksena on saada liiketoiminta kannattavaksi vuoden 2018 alusta lähtien.

Yhtiö ja valtio hakevat ulkopuolista rahoitusta 150-200 miljoonaa euroa.

Rehnin mukaan Kainuussa näkymät ovat nyt hyvät. Terrafamen kaivoksen vaikutus on yli 10 prosenttia Kainuun bkt:stä. Suoraan ja välillisesti kaivos työllistää 1 500 henkilöä.

– On nyt parempi kuunnella korpien kuiskintaa, kun kaivoksen ylösajo on onnistunut ja Transtech Oy valmistaa ratikat Tampereelle.

Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoi, että kaivoksella olevan ylimääräisen sulfaattipitoisen veden määrä on saatu pudotettu 4,35 miljoonaan kuutioon.

– On mahdollista, että pääsemme jo ensi vuonna tavoitetasolle, mikä on 1-3 miljoonaa kuutiota vettä.

Terrafamen ympäristöluvassa on 15 000 kuution sulfaattiraja ympäristöön laskettavassa jätevedessä.

Ratian mukaan tänä vuonna tullaan laskemaan vesistöön 14 000 kuutiota sulfaattipitoista vettä.

Myös metallien määrä laskettavassa vedessä on huomattavasti alle rajojen.

Työturvallisuuden parannus näkyy Ratian mukaan siinä, että kun vuonna 2015 oli työtapaturmia 34,8 miljoonaa työtuntia kohti, on nyt lukema 9,1.

– Kaivosalueella työskentelee yhteensä noin 990 terrafamelaista ja alihankkijoidemme työntekijää. Terrafamen saavuttaessa täyden toimintatason sen työllisyysvaikutus olisi Suomessa yhteensä useampia tuhansia henkilötyövuosia. Terrafamen ja yhteistyökumppaneidemme henkilöstö on työskennellyt kaivoksen tulevaisuuden eteen erittäin määrätietoisesti ja osoittaen suurta ammattitaitoa. Suurin kiitos vahvasti edenneestä ylösajosta kuuluu jokaiselle kaivoksella työskentelevälle, Ratia sanoo.

Edit: 15.50 täydennetty Rehvnin kommentteja.

klo 16.10 juttua täydennetty Ratian kommenteilla.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »