REFRRER:path /
Aino Isojärvi
-Vaikka kerhomme onkin kiinnostunut sotahistoriasta, haluamme ensisijaisesti vaalia rauhaa. Ja rauha syntyy, kun samanhenkiset ihmiset nauttivat mukavasta yhdessäolosta, Kirsi Kela (vas.) kuvailee. Samaan yhtyy Maarit Hietanen.

Kuhmon talvisota-ajot jo 12. kerran

Aino Isojärvi

Kuhmon Moottoripyöräkerhon talvisota-ajot järjestettiin viime viikonloppuna jo 12. kerran. Tällä kertaa historiateemaisten ajojen kohteeksi valikoitui Hyrynsalmen Vanha asema, jonka huhutaan aikanaan säilyneen saksalaisten poltetun maan taktiikasta kenttäradan asemapäällikön hyvien suhteiden ansiosta.

– Tämä on ensimmäinen kertamme Hyrynsalmella. Vanha asema valikoitui kohteeksi vähän kuin puolivahingossa. Toisaalta kyseessähän on merkittävä sodanaikainen rata, joka herättää edelleen valtavasti kiinnostusta, kertoo Kirsi Kela, kerhon puheenjohtaja.

Talvisota-kokoontumisajot ovat tarkoitettu kaikille moottoripyöräilystä ja historiasta kiinnostuneille. Kävijöitä on ollut ympäri Suomen, aina Uudestakaupungista ja Helsingistä asti. Vuosien varrella kerho on vieraillut esimerkiksi Kuhmon tärkeissä kohteissa, kuten Saunajärvellä, Kilpelänkankaalla, Rajakivessä ja Jyrkänkoskella, sekä Suomussalmella Raatteen portissa ja Lieksan Nurmijärvellä.

– Tapahtuma on lunastanut pysyvästi paikkansa. Kaikki eivät kaipaa moottoripyöräilystä ainoastaan vauhdin hurmaa ja rälläämistä, vaan myös ohjelmaa, sisältöä ja erilaisia elämyksiä. Matkan päämäärää. Tänään esimerkiksi sää oli mitä parhain juuri maisemien ihasteluun, eli ei ollut liian kylmä tai kuuma, Kela luonnehtii.

– Tätä kautta monet samanhenkiset ihmiset ovat löytäneet toisensa. Kerhon riveissä on muodostettu lukuisia ystävyys- ja jopa parisuhteita, kuvailee kerhon sihteeri Maarit Hietanen.

Kela ja Hietanen kertovat kerran jo yrittäneensä haudata tapahtuman. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään. Moni kävijä leikkisästi uhkaili tulevansa, vaikka ajoja ei järjestettäisikään. Tänäkin vuonna Hotelli Kainuu Kuhmossa oli varattu viimeistä sijaa myöten. Osallistujia 200 kilometrin ajossa oli mukana 70. Menopelejä nähtiin museopyöristä kyykkypyöriin sekä matkapyöristä customeihin. Ensi vuoden ajojen päivämääräkin on jo päätetty.

– Meille tämä on samalla upea mahdollisuus esitellä Kainuuta, sen parhaita paikkoja, rikasta menneisyyttä ja mutkattomia ihmisiä. Moni tulee kokoontumisajojen ansiosta käymään täällä muulloinkin. Historia ja moottoripyörät eivät ole niin kummallinen yhdistelmä, sillä monella on omaa henkilökohtaista kosketuspintaa menneisiin tapahtumiin esimerkiksi omien sukulaisten kautta. Joku ottaa myös joskus oman tytön tai pojan mukaan, Kela kehuu.

Naiset kertovat, että moottoripyöräily harrastuksena sopii niin nuorille ja vanhoille. Pyörällä ajaessa aistii ympäristön toisella tavalla.

– Olet porukassa, mutta kuitenkin yksin. Tie näyttäytyy erilaisena. Jokainen ampiaisen isku visiiriin tuntuu tai jäniksen raato haiskahtaa!

Jätä kommentti