REFRRER:path /
Viivi Koivistoinen
Yksi Kuuselan apuvälineistä leipomisessa on syömäpuikko.

Leipävallankumous Hyrynsalmella

Leipävallankumous-kirjan kirjoittaja Eliisa Kuusela jakoi vinkkejään hapanjuuresta leipomiseen Vanhalla Asemalla.

Viivi Koivistoinen

Eliisa Kuuselalla on viesti leipäkansalle.

– Suomalaiset ansaitsevat parempaa leipää. Meillä on hieno ja perinteinen leipäkulttuuri, mutta siitä huolimatta ”muovipussileivät” ovat välillä jopa rikollisen alhaista laatua.

Kuuselalla on takanaan kolmenkymmenen vuoden kokemus leivän leipomisesta, ja viime keskiviikkona hän jakoi oppejaan eteenpäin Hyrynsalmen Vanhalla Asemalla. Hän tekee itse yhteistyötä mylläreiden kanssa lisätäkseen tietoisuutta jauhoista ja niiden laadusta, ja

Kuusela korostaa opeissaan paljon turhan murehtimisen unohtamista.

– Hyvää leipää ei voi leipoa väärin. Vaikka kyseessä on monimutkainen prosessi, ei siitä kannata stressata. Usein kuulee että ”Apua, leipäni on näin ja näin ohut. Onko se hyvä?”. Kun kyseessä on juuresta leivottu leipä, ne ovat täysin hyviä. Alussa ei kannata pelästyä, jos leivät ovat ohuempia. Kunhan saa saman paksuisen viipaleen juustoa päälle, niin sekin on hyvä, kannustaa Kuusela kuulijoitaan.

Hänen mukaansa juuresta leipominen voi antaa hyvinkin erilaisille ihmisille paljon.

– Jos on kiinnostunut kemiasta, mikrobiologiasta tai leipomisen tieteellisemmistä aspekteista, juuresta leipominen tarjoaa monia mahdollisuuksia. Ja tottakai se sopii hyvin myös terveydestään kiinnostuneille, ja luonnollisesti kaikille, jotka haluavat maukasta leipää.

Tällä hetkellä Kuuselan oma juuri ”Diiva” on tutkittavana Belgiassa, ja hän odottaa innolla, mitä testit kertovat.

Hapanjuuresta leipomisen ainoa hyvä puoli ei ole maukas leipä.

– Itselläni ei ole todettu keliakiaa, mutta minulla elimistölläni on silti ollut vaikeuksia käsitellä viljaa. Kun söin aikonani hapanjuuresta leipomaani leipää, oloni oli huomattavasti parempi, enkä saanut oireita ollenkaan.

Hapanjuuresta leipominen takaa myös tasaisen verensokerin, eikä saa aikaan verensokeripiikkejä kuten esimerkiksi vaalea ranskanleipä.

Juuresta leipomisen suosio on Kuuselan mukaan kovassa kasvussa.

– Kun vertaa tietämykseen ja suosioon vuosi sitten, on tapahtunut todella suurta kasvua suosiossa. Nykyään tietoa juuresta leipomisesta tulee myös minuun päin kun taas vuosi sitten itse jaoin tietoa.

Kuusela uskookin, että jonain päivänä leipien eroja mietitään samalla tavalla kuin vaikkapa kahvipapuja.

Tiedon jakaminen näkyy myös leipomisen yhteisöllisyydessä. Kuuselan perustamassa hapanjuurileipurit nimisessä facebook-ryhmässä jaetaan niin ohjeita, kysymyksiä kuin kannustuvia viestejä. Tällä hetkellä ryhmässä on yli 3600 jäsentä.

– Olen seurannut tässä vuosien varrella ja pitämieni kurssien ohella eräänlaista sivujuonnetta. Moni juuresta leipomisen aloittanut kokee kärsivällisyytensä kasvaneen huomattavasti sitä mukaa, mitä enemmän he leipovat. Sitten he puolestaan auttavat uusia aloittajia, ja jakavat kokemuksiaan kärsivällisyyden kasvamisesta. He saattavat sanoa muille kärsimättömille ”Minä olin juuri tuollainen, ymmärrän sinua ja tilannettasi täysin”. Juuri on oikea zen-mestari, Kuusela naurahtaa.

Vaikka kyseessä on monimutkainen prosessi, ei siitä kannata stressata.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti