REFRRER:path /
Aino Isojärvi
Pirjo Kivijärvi esitti maailmannäyttelyssä Viksun itse, vaikka monet turvautuivat jännityksen vallitessa toiseen handleriin. –Itketti ja tärisytti, maalaistytölle tämä oli todella ainutkertainen tilaisuus. En ollut koskaan aikaisemmin edes käynyt messuhallissa! Tyydyimme pojan kanssa kilistelyyn Mountain Dew’llä, sillä samana iltana piti jo lähteä ajamaan takaisinpäin. Roturyhmäkehässä

Maailman kaunein lapinkoira

Mestari: Suomussalmelainen Viksu kruunattiin Helsingin messukeskuksessa Maailman voittaja -näyttelyssä

Aino Isojärvi

Kansainvälinen, Pohjoismaiden, Baltian, Venäjän ja Valkovenäjän muotovalio. Nyt myös Maailman voittaja, siis virallisesti koko maailman kaunein rotunsa edustaja. Sellainen menestyjä on suomussalmelainen suomenlapinkoira Petäjämaan Viksu, joka kovin vaatimattomin elkein puskee pöydän alta kerjäämään rapsutuksia ja heiluttaa tuuheaa häntäänsä.

– Nyt on kyllä uskomaton olo. Ilmeeni näyttelykehässä oli varmaan näkemisen arvoinen, kun tuomari osoitti meidät aina vain jatkoon ja taakse jäi toinen toistaan upeampia kilpakumppaneita, kertaa Viksun omistaja Pirjo Kivijärvi viime viikonlopun tapahtumia.

Silloin Viksu kävi pyörähtämässä koirien maailmannäyttelyssä Helsingin messukeskuksessa ja päihitti 330 muuta samanrotuista koiraa.

Erinomainen tyyppi, pää ja ilme, runko ja raajarakenne, turkin laatu. Alkukantainen olemus. Näin luonnehti Viksua lapinkoirakehän tuomari, rodun pitkäaikainen kasvattaja Saara Sampakoski.

– Suomenlapinkoira on juuriltaan työkoira. Alkukantaisuus kumpuaa ahmamaisesta olemuksesta, sujuvasta liikkeestä ja vetävästä askeleesta. Päällyskarvan tulee olla karhea ja pohjavillan runsas – kokonaisuudessaan turkin tulee olla sellainen, että koira tarkenee siinä Suomen talvessakin, kuvailee itsekin suomenlapinkoiria kasvattava Kivijärvi.

Kotimainen rotu kasvattaa jatkuvasti suosiotaan monipuolisuutensa sekä avoimen ja ystävällisen luonteensa vuoksi.

– Näyttelyiden lisäksi se sopii tottelevaisuuskoulutukseen, agilityyn, tai ihan vain perhekoiraksi. Lapinkoira osaa ottaa rennosti sohvalla, mutta vilkastuu päästessään metsälenkille hyppelemään ja haukahtelemaan.

Alunperin Viksu tuli Kivijärvelle vasta aikuisena. Yli vuoden ikäisestä kotia etsivästä koirasta oli tuolloin ilmoitus netissä.

– Ilmoitus kiinnitti huomioni, sillä kyseessä oli oman koirani jälkeläinen. Otin yhteyden Viksun kasvattajaan, ja kuvia tutkittuani päätin lähteä Lappiin tutustumaan koiraan ja sen silloisiin omistajiin.

Viksu asui perheessä, jonka tytär oli juuri menehtynyt syöpään. Koska Viksu oli ollut ennen kaikkea tytön koira, raskaan menetyksen jälkeen koira muistutti muuta perhettä liikaa ikävästä vastoinkäymisestä.

– Olen vielä nykyisinkin yhteyksissä Viksun edellisiin omistajiin. He ovat iloisia koiran menestyksestä ja siitä, että asiat uudessa kodissa ovat hyvin.

Voitto ei kuitenkaan muuta lapsiperheen arkea.

– Viksu saa nyt pakastimesta mutusteltavakseen hirvipaistia. Ja viikon päästä meille syntyy uusi lapinkoirapentue. Tulevaisuudessa olisi hienoa matkustaa koiranäyttelyihin Islantiin, kun nämä muut lähimaat on tullut koluttua, Kivijärvi pohtii myöhempiä haasteita.

– Minulle näyttelyt ovat ihanaa irtautumista arjesta. Harrastuksen myötä olen löytänyt myös paljon uusia Ystäviä isolla y:llä. Tänään olen saanut onnitteluja Ranskasta asti. Ja tietysti perhe on valtava tuki, kotoa löytyy monta innokasta kennelpoikaa, Kivijärvi hymyilee.

Viksu saa nyt pakastimesta mutusteltavakseen hirvipaistia.

Maailman suurin koiratapahtuma

Vuodesta 1971 järjestetty maailmannäyttely on maailman suurimpia ja merkittävimpiä koiratapahtumia. Vuosittain eri maailmankolkassa pidettävä näyttely on järjestetty Suomessa viimeksi vuonna 1998.

Tänä vuonna Helsingin kadut täyttyivät jälleen koirista, sillä Maailman Voittaja 2014 -näyttelyyn messukeskukseen oli ilmoitettu yli 21 200 koiraa 60 eri maasta.

Rotujen kirjo oli vuolas. Näyttelyssä nähtiin yli 350 erirotuista koiraa. Runsaslukuisimpina esillä olivat juuri kotimaiset suomenlapinkoirat, joita esitettiin 331 koiraa.

Massiivinen kolmipäiväinen yleisötapahtuma keräsi paikalle kymmeniä tuhansia ihmisiä. Näyttelyä varten messuhalliin oli rakennettu 100 kehää, ja lisäksi katsojia houkuttelivat lukuisat oheisnäytökset ja kymmenet koira-aiheiset esittely- ja myyntikojut.

Lasitaiteilija Tarmo Maaronen oli suunnitellut uniikin palkintosarjan näyttelyn parhaina palkittaville koirille. Käsinvalmistetut, numeroidut ja signeeratut yksilölliset lasiesineet ovat tulevaisuuden keräilyharvinaisuuksia.

Maailmannäyttely oli osa 125-vuotiaan Suomen Kennelliiton juhlavuotta. Ensi vuoden maailmannäyttely järjestetään Milanossa, Italiassa.

Kommentti

Aino Isojärvi

Allekirjoittanut vieraili itsekin Helsingin maailmannäyttelyssä. Koirani Tauno tosin ei menestynyt, sillä poika päätti strategisesti aloittaa karvanlähtönsä ja tiputtaa turkkinsa viimeisetkin rippeet juuri ennen h-hetkeä.

Vaikka menestys lämmittääkin mieltä, se ei ole näiden lompakkoa tyhjentävien reissujen tärkein päämäärä, vaan rikkaat kokemukset ja upeat muistot. Kun oman porukkamme koirat eivät räjäyttäneetkään palkintosaldoa, päätimme silti nauttia lasilliset kuohuviiniä ja lähteä syömään – nauraa koiriemme hölmöille toilailulle ja kilistellä sille, että lemmikkiemme ansiosta istumme nyt tässä yhdessä, nauttien hetkestä.

Maailmannäyttely oli sen kokoluokan tapahtuma, että jos joku siellä sattui menestymään, päällimmäisenä mieleen nousi vilpitön halu onnitella.

Istuessani sunnuntaina Taunon kanssa mattimyöhäisessä junassa matkaten Helsingistä Kajaaniin, ehdin tavata lemmikkivaunussa mukavan pariskunnan. Keskustelun lomassa pitkäksi venynyt kotimatka ei yhtäkkiä tuntunutkaan enää niin raskaalta ja puuduttavalta.

Aluksi puheenaiheina olivat tietysti karvaiset ystävämme, mutta alkulämmittelyn jälkeen puhe soljui muihin aiheisiin, kuten oikuttelevaan autooni.

Kun juna lopulta kolahti yömyöhään Kajaaniin, tämä pari jäi varmistamaan, että autoni käynnistyi turvallisesti viimeistä etappia varten. Ele oli paitsi huomaavainen, mutta toisaalta osoitus siitä, miten koirat yhdistävät, auttavat olemaan läsnä ja muistuttavat meitä inhimillisyydestä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti