REFRRER:path /

Match made in heaven

Aino Isojärvi

Ikuisuuskysymys: Miten ikiliikkuja toimii? Tai toisin muotoiltuna: Miten nuoren ihmisen saa pysymään paikoillaan, myös hiljenevässä seutukunnassa? Ratkaisu: Toisen ihmisen koukuttavalla seuralla, rakkauden sekoittamilla puheenparsilla.

Sillä kuten tiedämme, ei ole olemassa lujemmin taottua rautakettinkiä kuin parisuhde, ja siitä ajan saatossa muokkautuva koti sekä perhe, joita ei noin vain sitten enää survotakaan Nissan Sunnyn takakonttiin ja hurauteta Hankoon. Siinä sitä sitten ollaan, myötä- ja vastoinkäymisissä, asuntolainalyhennyksissä ja harrastuksissa.

Tanssipaikkojen puutteessa ja pitkien välimatkojen vallitessa nykyaika on kehittänyt nuorelle pelastuksen, jonka avulla hellua voi metsästää vaikkapa kassajonossa, jos muuten ei tule käytyä missään ja lehmätkin pitää lypsää.

Tinder on mutkaton, älypuhelimelle rakennettu seuranhakusovellus, jolla voi viritellä omia deittailutaitojaan ja onelinereitaan, mikäli metsittymisprosessi on edennyt jo siihen pisteeseen, että pelkkä silmiin katsominen ujostuttaa.

Toimintametodi on yksinkertainen: Tinderissä määritellään mieluinen ikähaitari, haettava sukupuoli, ja sitten lähdetään selaamaan toisten kuvia. Yhdellä huitaisulla oikealle tykkäät tuuheatukkaisesta Matista, näpäytyksellä vasemmalle hylkäät kuvan perusteella moottorikelkkailua harrastavan Tepon.

160 kilometrin maksimivälimatka, jolla sovellus hakee muita käyttäjiä, riittää kalasteluun Suomussalmelta Kajaaniin, Kuusamoon, ja verkon sijaintipalveluiden huikennellessa toisinaan myös Ouluun tai Kuopioon. Kun Matti vastavuoroisesti pitää sinusta, teistä tulee vuosisadan match, eli pääsette keskustelemaan. Moi, mitä kuuluu, on ehkä kulunut, mutta silti kaikista toimivin aloite.

Joskus keskustelu johtaa kohtaamiseen, joskus ei. Toisinaan houkutus kuitenkin kasvaa niin suureksi, että uusi tuttavuus matkustaa tapaamaan sinua. Ja ties mitä siitä voi seurata – riittävän rohkea köyttää löydön jalkaansa kiinni välittömästi, ja kyläpahanen saa uuden esikoululaisen muutaman vuoden päästä. Jos ei, Tinder on silti olemassa. Kätevintä on pitää se päällä etenkin matkustettaessa, sillä potentiaalisia sielunkumppaneita on Suomi pullollaan.

Ikiliikkuja on nimittäin todellisuudessa kuvitteellinen laite, jota ei ole vielä keksittykään. Tarkimmin suunnitellut kojeet pysyvät nekin liikkeessä enimmillään vain muutaman vuoden.

”Maksimivälimatka riittää kalasteluun Kajaaniin.”

Jätä kommentti