REFRRER:path /

Viinan viemää

Aino Isojärvi

Aino Isojärvi

Maanantai ennen puoltapäivää. Ihana syysaurinko kipristelee sinnikkäästi viimeisiä lämmittäviä säteitään, ennen kuin alkaa kylmetä kohti kaamosta. Värikkäät lehdet lipuvat puista, ilma väreilee viehättävää paluuta arkeen.

Sitten joku oksentaa tien laitaan. Viikonloppu venyttäytyy tylyllä tavalla pidemmäksi, kuin sen pitäisi.

Viina on hämmästyttävä eliksiiri. Sen avustuksella hukataan maksukortit, passit ja silmälasit, käytöstavat, rehellisyys ja lakioppi. Sen keimaillessa houkuttelevasti lupaukset paukkuvat, auto käynnistyy, suu solkkaa selityksiä ja silmiin syttyy todellisuudesta irtautunut kiilu, joka uskottelee itselleen, ettei kukaan huomaa. Mutta mikään maailmassa ei ole surullisempaa, kuin jos oman riippuvuuden nimissä viedään lisäksi muita ihmisiä.

Viime viikolla Raahen Pattijoella kuoli kaksi lasta rivitalossa syttyneessä tulipalossa. Palo sai alkunsa todennäköisesti keittiöstä. Poliisin tutkinnassa kävi myöhemmin ilmi, että perheen isä, kantasuomalainen valkoinen mies, oli tapahtumahetkellä vahvasti alkoholin vaikutuksen alaisena. Lasten isää epäilläänkin nyt kahdesta kuolemantuottamuksesta.

Tapaus jäi valitettavalla tavalla Otanmäen murhenäytelmän varjoon. Kun ihmiset marssivat barrikadeille lietsoakseen avointa muukalaisvihaa, erilaisuudenpelon nimissä tunnuttiin unohtavan, että surmatyö, tappo tai kuolemantuottamus on aina yhtä järkyttävä, hirvittävä ja pelottava teko, oli sen takana kuka hyvänsä. Esimerkiksi tavallista suomalaista alkoholistia pidetään jostain syystä hämmästyttävän harmittomana, vaikka tässä kohtaa olisi hyvä herätellä keskustelun rinnalle käsityksiä suhteellisuudesta.

Alkoholinkäytöstä johtuviin seurauksiin, kuten maksa- ja sydänsairauksiin, sekä alkoholimyrkytyksiin kuolee maassamme vuosittain noin 1500 miestä ja 400 naista. Määrä ei edes vielä sisällä alkoholinkäytöstä johtuvia tapaturmia, kuten hukkumisia, kaatumisia, putoamisia tai liikennekuolemia.

Siitä huolimatta emme ole esimerkiksi saaneet nähdä Lapset ensin -mielenosoitusta, jossa vaadittaisiin viinaa pois vanhemmilta tai edes vastuullista alkoholinkäyttöä.

Miltähän mahtaa tuntua jälkeenpäin päänsä selvittäneestä miehestä, kun molemmat lapset ovat menneet?

Tavallista alkoholistia pidetään hämmästyttävän harmittomana.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti