REFRRER:path /

100 000 euron jalkapallo

Umpihanki: 45 jalkapallojoukkuetta käyttää Ukkohallan jalkapalloturnauksessa paljon rahaa

Hanna Laukkanen
Kuvassa tiivistyy koko turnaus: paljon lunta, kaksi joukkuetta ja pallo. Kuvassa kuopiolaisen Sc Klassikan pelaaja ja Paltamon Jyryn edustaja.

Hanna Laukkanen

Oululainen Stray Cats -joukkue tuli viikonlopuksi Ukkohallaan vaalimaan perinnettä. Jo vuodesta 2002 lähtien pelaajat ovat saapuneet viikonlopuksi Hyrynsalmelle pelaamaan umpihankijalkapalloa, juhlimaan ja käyttämään rahaa.

– Ei tämä ole persaukisille. Maksamme majoituksen, ajelemme taksilla, biletämme ja käymme ravintolassa syömässä. Onneksi joukkue sponsoroi osan kuluista ja itse maksamme vain henkilökohtaiset ostokset, Annukka Jurva sanoo.

Ukkohalla-Paljakan toimitusjohtaja Kimmo Kyhälä sanoo, että turistit jättävät jalkapalloviikonlopun aikana reilut 100 000–150 000 euroa rahaa matkailutuloa Ylä-Kainuun alueelle. Se on noin kymmenen kertaa enemmän kuin mitä Ukkohalla satsaa kisoihin.

– Kisajärjestelyihin kuluu noin 10 000–15 000 euroa ja se menee tuomareiden palkkioihin, kenttien rakennukseen, järjestäjien palkkioihin ja muihin organisointikuluihin, Kyhälä sanoo.

Pelaajien maksamat osallistumismaksut kattavat tapahtuman järjestelykulut.

– Jos katsotaan pelkästään tapahtuman tuottoa, niin se on ollut pikkusen plussalla. Mutta kokonaisuutena majoitustuloineen ja palvelutuloineen tapahtuma jää hurjasti plussalle, Kyhälä sanoo.

Turistit käyttävät Stray Cats -joukkueen tavoin rahaa majoitukseen, ruokailuun, autolla liikkumiseen, juhlintaan mutta myös Saunamaailman palveluihin.

Viikonlopun turnaus on hyvä taloudellinen aloitus Ukkohallan vuodelle, ja Kyhälän mukaan rahaa jää myös Hyrynsalmen muille yrittäjille.

– 500–1000 pelaajaa tuo paljon rahaa, kun he käyvät kaupassa ja tankkaavat autoja, Kyhälä sanoo.

Turnauksella on myös huomattava merkitys Ukkohallan ja Hyrynsalmen tunnettavuuteen. Ennen kuin Stray cats -joukkue osallistui turnaukseen, he eivät tienneet Ukkohallasta. Nykyään joukkueen pelaajat käyvät keskuksessa laskettelemassa perheineen, olipa turnausta tai ei.

Kisoista on jäänyt positiivinen mielikuva.

– Täällä huomaa, että turnaukseen puhalletaan paljon. Mukana ovat monet paikalliset yrittäjät, ja kesällä Suopotkupallon aikaan kaupat vaikuttavan olevan auki vuorokauden ympäri, Sirpa Junes sanoo.

Ukkohallan liikunnanohjaaja Päivi Kemppainen sanoo, että Ukkohallan matkailussa olisi huomattava muutos, jos Umpihankijalkapalloa tai Suopotkupalloa ei järjestettäisi.

– Umpihankijalkapallo tuo Ukkohallaan paljon ihmisiä ja tapahtuman kautta tulee muutakin porukkaa, jotka käy katsomassa kisoja ja illalla bändiä ravintolassa, Kemppainen sanoo.

Kemppaisen mukaan kisoja pitäisi kehittää erityisesti ulkomaisen markkinoinnin osalta.

– Kun kisoihin saataisiin ulkomaiden joukkueita lisää, tapahtuma kasvaisi. Suopotkupalloa on markkinoitu Venäjälle ja Saksaan, Kemppainen sanoo.

Umpihankijalkapallon MM-kisat

Järjestetään Hyrynsalmen Ukkohallassa tammikuun viimeisenä lauantaina

Kisajärjestelyt maksavat Ukkohallalle 10 000–15 000 euroa

Joukkueita tulee Suomesta ja Venäjältä, viisi joukkueista tulee Venäjältä

Joukkueita oli tänä vuonna mukana 45 ja yhdessä joukkueessa pelaa 10–15 henkeä

Ukkohallassa käytetään MM-kisojen aikaan yli 100 000 euroa rahaa alueen palveluihin

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti