REFRRER:path /

Luonto

Ylä-Kainuun luonto tarjoaa mainiot mahdollisuudet muun muassa luontokuvaukselle, metsästämiselle ja marjastukselle. Aihesivustolle olemme keränneet uutisia ja tarinoita Ylä-Kainuun monimuotoisesta luonnosta.

 

« »
Juhani Mustonen
Rohkeasti käyttäytyvä metso on tullut tutuksi Teboil Turjanhovin asiakkaille viime viikkojen aikana. Ruukinkankaan seuduilla on nähty puolikesyjä kanalintuja aiemminkin.

Metso haluaa sisälle TB:n kahvilaan

Juhani Mustonen

Metso tulee pystypäin Kalliokadun yli Teboil Turjanhovin pihamaalle. Kotiin matkalla olevat koululaiset sitä ihmettelevät ja ottavat siitä kuvia. Metso ei yritä sisään pääovesta, vaan lähtee kiertämään terassin puolelle. Aikansa terassille tähyiltyään se lehahtaa istumaan terassin kaiteelle. Siinä se sitten istuu aikansa, kunnes jatkaa matkaansa viitostien ja TB:n välissä olevalle nurmikolle.

Metso on näyttäytynyt alueella jo useiden viikkojen ajan eikä näytä ymmärtävän lähteä pois ihmisten ilmoilta.

On puhuttu, että se saattaisi olla joku orvoksi jäänyt lintu, joka ei ole saanut oikein tietoonsa, miten metsona pitäisi olla.

Lentämään se näyttää pystyvän, vaikka mieluummin liikkuu jalkaisin. Pystyneekö sitten lentämään pitempiä matkoja?

Tällaisia metsoja tavataan aina silloin tällöin ihmisten ilmoilta. Ruukinkankaan ympäristössä asusteli muutamia vuosia sitten koppelo, joka tuli koulun pihallekin.

On tutkittu, että harva metsokanta ja linnun elinalueiden supistuminen esimerkiksi hakkuiden johdosta voi aiheuttaa tämän tyyppistä käyttäytymistä. Joskus yksinäiset, ihmisten läheisyydessä viihtyvät metsot saattavat olla aggressiivisia, etenkin kevätsoitimen aikaan.

Metsoa tavataan koko Suomessa. Sen asuinalueita ovat havu- ja sekametsät. Sitä on pidetty aikaisemmin tyypillisenä vanhojen metsien lintuna, mutta se viihtyy nuoremmassakin metsässä.

Metso syö kasvien silmuja, lehtiä, marjoja ja männyn neulasia.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »