REFRRER:path /
Sirkku Rautio
Elokuvaohjaaja Markku Pölönen herätteli huomaamaan oman kotiseudun vahvuudet ja ottamaan niistä kaiken irti.

Onnen maata etsimässä

Keskustelu: Persoonallisella ja omia vahvuuksiaan hyödyntävällä kunnalla on valoisa tulevaisuus

Sirkku Rautio

Onnen maa ei ole tuolla jossain aavan meren tuolla puolen, vaan tässä ja nyt. Lennokkaissa ideoissa ja niitä toteuttavissa käsissä. Mutta miten pitää huoli siitä, että tekijöitä riittää? Suomussalmen väkiluku vähenee ja toimeen tarttuvat käsiparit hupenevat huolestuttavaa tahtia.

Reseptiä taudin parantamiseen pohdittiin porukalla Teatteri Retikassa keskiviikkona. Miten tehdään onnen maa? -paneelikeskusteluun osallistui yhdeksän paikallista panelistia ja yksi vahvistus Pohjois-Karjalasta. Elokuvaohjaaja Markku Pölönen herätteli jalostamaan kunnasta jo löytyvät vahvuudet ja osaamisen tuotteiksi, jotka herättävät kiinnostusta.

– Nyt pitäisi luoda positiivinen Suomussalmen some-ilmiö. Tuoda paikalliset ilmiöt ja taidot esiin, Pölonen ehdotti.

– Mikä on Suomussalmen kissavideo, tilaisuuden juontaja, Yle Kainuun toimittaja Sini Salmirinne kysyi.

Kainuun aluekehitysjohtaja Heimo Keräsen mukaan hyviä ideoita on paljon. Nyt olisi löydettävä luova ratkaisu siihen, miten ne muutetaan työpaikoiksi. Iso muutos voi olla kiinni pienistä onnistumisista.

– Jos Ylä-Kainuuseen saataisiin uudenlainen biosellutehdas, se ratkaisisi työttömyysongelman kerralla, Keränen sanoi.

Mustarinda-seura ry:n puheenjohtajan Antti Majavan mielestä olisi järkevämpää tehdä työtä täällä jo toteutumassa olevien asioiden kuten tuulivoimaloiden ja bioenergian eteen. Kainuu voisi olla uusiutuvan energian onnen maa.

– Meillä ei välttämättä ole täällä yrityksiä ja ihmisiä, jotka pystyvät näissä projekteissa toimitaan. Meillä on nyt tuhannen taalan paikka täsmäkouluttaa ihmisiä ja houkutella tänne uusia ihmisiä, Majava sanoi.

Noin 120 hengen yleisö osallistui myös keskusteluun innokkaasti.

– Uskalletaanko me ajatella suuresti, Ritva Huttunen kysyi. Hän haastoi kainuulaisia astumaan seuraavalle tasolle, askeleen eteenpäin poliksista ja masterplaneista. Esimerkiksi keskustelussa esille tuotu erälukio-idea on paljon enemmän kuin pari kurssia.

Panelisti, europarlamentaarikko Merja Kyllönen otti haasteen vastaan ja ehdotti Talvisotahiihdon viemistä uudelle tasolle ottamalla mukaan aidot sotilasvarusteet ja ankaran pakkasen. Se toisi uuden ulottuvuuden nykyään suosittuun sotapaikkamatkailuun.

– Suomussalmi-henki pitää imeyttää ihmisiin jo vauvasta alkaen. Tärkeitä on oma asenne ja tahtotila markkinoida Kainuuta, luoda elämyksiä, Vesa Heikkinen sanoi.

Kainuun nuorisovaltuuston puheenjohtajan Iivari Khaikovitchin mielestä Suomussalmesta pitäisi tehdä Suomen väripilkku.

– Persoonallinen ja elävä kunta, jonka ihmiset tuntisivat erikoisena paikkana.

Nyt pitäisi luoda positiivinen Suomussalmen some-ilmiö. Tuoda paikalliset ilmiöt ja taidot esiin."

Markku Pölönen

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti