REFRRER:path /
Lukijan kuva
Ylä-Kainuun tilanne on vakavin.

Pahin tilanne Ylä-Kainuussa

Sähköverkko ei tule kuntoon 12 tuntiin, arvioi pelastuslaitos. Massaevakuointeihin ei tarvetta.

Jukka Keränen

Sähköverkkoa ei tulla saamaan varmuudella toimimaan koko Kainuun alueella seuraavaan 12 tuntiin, arvioi Kainuun pelastuslaitoksen johtokeskus sunnuntaiaamuna.

Lisäksi sääennusteen mukaan pakkanen kiristyy illalla. Arvio sähköttömien liittymien lukumäärästä seuraavan 12 tunnin aikana on 500-1000.

Pelastuslaitos kertoo, että sunnuntain aikana se käy kuntien kanssa läpi kaikki kiinteistöt pahimmilla katkosalueilla ja kartoittaa tilanteen Suomussalmella, Puolangalla ja Hyrynsalmella. Muutamia henkilöitä on hakeutunut terveyskeskuksiin sähkökatkojen takia.

– Kuntalaisten massaevakuointeihin ei ole tarvetta. Väliaikaiseen majoitukseen haetaan vain ne ihmiset, joilla ei ole mahdollista jatkaa asumista sähköttömässä tai puutteellisesti varustetussa kiinteistössä. Majoituskapasiteettia on varattu kaikista Kainuun kunnista.

Sunnuntaiaamuna Kainuun alueella sähköttömiä kotitalouksia on noin 2600. Eniten sähköverkon keskeytyksiä on Suomussalmella ja Puolangalla.

– Tilanne on kuitenkin parantunut ja vikojen määrä on tasaisesti laskenut. Uusien vikojen määrä on huomattavasti vähentynyt. Runkoverkon viat alkavat olla pääsääntöisesti korjattu.

Sähköverkon vikoja on tällä hetkellä korjaamassa noin 100 asentajaa, 28 motoa, seitsemän kaivinkonetta sekä kymmenen puolustusvoimien telakuorma-autoa. Sähköverkon tiedustelua suorittaa kaksi helikopteria. Korjaustöitä jatketaan täydellä teholla. Puhelinverkko toimii lähes kaikkialla ja hätäpuhelut toimivat.

– Tilanteen hoitamiseen tarvitaan edelleen kaikkien viranomaisten, kuntien sekä yhteistyökumppaneiden apua. Tilanteen kestäessä myös naapuriapua tarvitaan tulevina vuorokausina.

Tilannetta on ovat hoitamassa Kainuun pelastuslaitoksen lisäksi Etelä-Savon pelastuslaitos, Oulu-Koillismaan pelastuslaitos, Kainuun prikaati, Suomen metsäkeskus, teleoperaattorit sekä tienhoidosta vastaavia yrityksiä.

Lisäksi on oltu yhteydessä ja sovittu mahdollisesta avusta Terrafamen, Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen, Jokilaaksojen pelastuslaitoksen sekä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen kanssa.

Pelastuslaitos on hoitanut tänään noin kymmenen vahingontorjuntatehtävää. Muutamia varavoimakoneita on toimitettu maatiloille.

Kainuun kunnat ovat osallistuneet aktiivisesti häiriötilanteen hoitamiseen. Kainuun alueen kunnissa on järjestetty vedenjakelupisteitä, varauduttu tilapäisen majoituksen järjestämiseen sekä mahdollistettu kuntalaisten peseytyminen, lämmittely ja matkapuhelimien lataaminen.

Jätä kommentti